NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Cu ce se tratau românii acum 150 de ani. Secretele unui renumit farmacist botoşănean, dezvăluite de istorici pe baza unui document unicat

Pe baza unui document inedit descoperit în arhive, a putut fi reconstituită activitatea unui farmacist de acum 150 de ani. Practic istoricii au găsit un „reţetar“ de produse farmaceutice şi pot dezvălui ce substanţe erau folosite drept leacuri în secolul al XIX-lea.

  

Acum 200 de ani, prezenţa unui medic sau a unui farmacist în târgurile Principatelor Române era un accident fericit sau un semn de mare bunăstare a respectivei localităţi. Dacă în capitalele celor două Principate, ca să nu mai vorbim de Transilvania, erau medici şi spiţeri, aşa cum erau numiţi farmaciştii, în târgurile de provincie, la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, de tratamentul pacienţilor se ocupau încă vraci, vrăjitoarele şi bătrânele ştiutoare de leacuri.

Abia la începutul secolului al XIX-lea, multe dintre aceste târguri vor beneficia de serviciile unui medic sau spiţer. Leacurile folosite de farmacişti în acea perioadă sunt de multe ori necunoscute. Istoricii au descoperit însă în arhivele din Turnu Severin un document foarte rar şi inedit cu reţete şi ingrediente folosite de spiţerii din secolul al XIX-lea pentru tratamentul diferitelor boli. Documentul este o cronică vie a activităţii unuia dintre cei mai celebri farmacişti din secolul al XIX-lea din Principatele Române, Johann Binder, spiţer în târgul Botoşanilor.

Advertisements

Citește articolul integral pe Adevarul.ro

Advertisements

Citește și: {loadposition articlescategoryload}         

Advertisements
Advertisements

Related posts

Ce păţeau soţiile uşuratice şi soţii preacurvari în timpul lui Cuza. Domnitorul permitea crima în căminul conjugal în cazurile de adulter

Redacția

Stirile ATV (20 Mai 2016)

Redacția

ULTIMUL DICTATOR AL EUROPEI

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site