RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Criza de sânge continuă la Iaşi. O pășcăneancă are nevoie urgentă de donatori

Criza de sânge încă afectează sistemul medical ieşean. O tânără din Paşcani care a născut la Maternitatea „Cuza-Vodă“ caută potenţiali donatori întrucât medicii i-au spus că are nevoie de plasmă. 

Din cauza crizei de sânge, Mina Laura Avda, care a ajuns săptămâna trecută la maternitate cu o complicaţie a sarcinii, a fost programată pentru operaţie pentru săptămâna curentă.

„Între timp, bebeluşul nu a mai aşteptat şi am fost operată de urgenţă. Am reuşit cu ajutorul familiei şi al cunoscuţilor să găsim în jur de 100 de persoane care să doneze sânge. Nu ştiu câţi au putut dona efectiv, dar încă mai caut donatori pentru că am nevoie de plasmă. Nu contează grupa celui care donează, important este să doneze şi să spună numele meu“, a arătat pacienta.

  

Tânăra în vârstă de 24 de ani are grupa de sânge B III, Rh pozitiv.

Imediat după Paşte, Iaşul medical a trecut printr-o criză de sânge fără precedent. În unele zile, Centrul Regional de Transfuzii San­guine nu a avut pe stoc nicio unitate de sânge pentru unele grupe, iar pentru altele stocul era la limită. Potrivit reprezentanţilor centrului, situaţia s-a complicat întrucât în ultimele săptămâni au donat zilnic doar 50 de persoane. Din această cauză, sângele a ajuns doar pentru pacienţii care reprezintă urgenţe medicale. Bolnavii care nu reprezentau urgenţe medicale şi care puteau fi temporizaţi au fost amânaţi în lipsă de sânge.

„Numărul donatorilor a fost foarte mic. Ne-au ajutat colegii din zona Moldovei pentru că este o procedură normală, având în vedere că toate cazurile deosebite din judeţele vecine sunt tratate în clinicile universitare din Iaşi“, a explicat dr. Lavinia Scrip­caru, directoarea CRTS.

Pentru a dona sânge, vă puteţi prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi, situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21, câţiva metri mai sus de Spitalul „Sfântul Spridon“. Programul de lucru cu pu­blicul este de luni până vineri între orele 7.00-11.00.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

La un pas de tragedie la Cozmeşti: Săpa în curte şi s-a electrocutat după ce a atins un fir neizolat

Marius Parteni

Începe deja să se vadă cum va evolua virusul vara. Explicațiile lui Alexandru Rafila despre schimbarea radicală la nivel mondial

Redacția

Zilele “Mihail Sadoveanu” 2015 sărbătorite la Biblioteca Municipală. Vezi activităţile

Ema Roman
Încarcă...