RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Creștere alarmantă a numărului de pacienți cu hemoragii cerebrale sau hematoame. Alertă în spitalele din Moldova

Cresterea alarmanta a numarului de pacienti cu hemoragie cerebrala din ultimele zile a determinat conducerea Spitalului Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iasi sa trimita o informare catre toate spitalele din Iasi si judetele Moldovei pentru a atrage atentia asupra acestei probleme cu consecinte severe.

Dupa cum au informat medicii specialisti, hemoragia cerebrala s-a inregistrat la persoanele care sufera de o boala cardio-vasculara si care au in tratamentul zilnic anticoagulante ce impiedica formarea de cheaguri la nivelul inimii sau al vaselor mari de sange. Aceste cheaguri pot determina aparitia unor complicatii sau chiar moartea. De asemenea, scaderea coagulabilitatii sangelui creste riscul de sangerare. Pacientii au ajuns in aceasta situatie pentru ca nu si-au facut, periodic, o analiza care determina capacitatea de coagulare a sangelui (INR).

“Vom trimite o atentionare catre toate spitalele prin care vom semnala aceasta crestere a numarului de pacienti, din ultima perioada, diagnosticati cu hemoragii cerebrale sau hematoame pe fondul diminuarii coagulabilitatii sangelui. Ne vom adresa, in primul rand, medicilor cardiologi si apoi medicilor neurologi, deoarece sunt anumite afectiuni neurologice in care se prescriu anticoagulante. Acesti bolnavi se afla in evidentelor medicilor cardiololgi sau neurologi si ei pot sa-i determine sa-si faca periodic INR-ul pentru a nu ajunge la complicatii grave sau deces. Nerespectarea perioadelor de testate a acestei analize care precizeaza capacitatea de coagulare a sangelui va duce la cresterea numarului de decese”, a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu.

  

Un alt pacient in stare critica

Duminica, 25 ianuarie, o pacienta a fost transportata in stare extrem de grava la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie), dupa ce a facut hemoragie cerebrala pentru ca luni de zile a neglijat sa mearga la medic sa verifice valoarea INR. Pacienta in varsta de 60 de ani, din judetul Botosani, sufera de o boala cardiaca si are un tratament cu anticoagulante. Aceasta este internata in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva si prognosticul medicilor privind sansele de supravietuire este foarte rezervat.

“Este al doilea caz extrem de grav care se inregistreaza in ultimele trei zile. Pacienta a ajuns la spital in coma de gradul trei, sansele de supravietuire fiind reduse. Sufera de o boala cardio-vasculara si lua anticoagulante de mai bine de un an de zile. Pacienta nu a mai mers la spital sa-si faca INR-ul din vara anului trecut si nici nu a mai trecut pe la medicul cardiolog. In acest caz este vorba de scaderea coagulabilitatii sangelui si asta a dus la producerea hemoragiei cerebrale. Pana cand bolnavii nu vor constientiza cat este de important sa faca aceasta analiza, nu putem vorbi de o scadere a numarului de cazuri”, a afirmat medicul neurochirurg Gramada.

sursa www.bzi.ro

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Tatăl băiețelului decedat la Lețcani începe ședințele de consiliere psihologică

Redacția

Adrian Streinu-Cercel spulberă mitul spirtului și a vitaminei C: „Nu dezinfectează și nu te salvează de coronavirus!“

Redacția

Patru cazuri noi de coronavirus la Pașcani. Printre ele și un polițist

Marius Parteni
Încarcă...