RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Corigent la fonduri europene: Două din trei cereri depuse de Primărie nu au primit finanțare! Școala Lunca nu era eligibilă, iar pentru Palatul „Cantacuzino” s-au terminat banii!

Primarul Dumitru Pantazi nu se pricepe să acceseze fonduri europene. Deși au trecut 5 ani și jumătate de când acesta este primar al municipiului Pașcani, edilul șef nu a reușit până acum să acceseze niciun proiect european pentru a reabilita sau construi obiective de interes local.

 

Din cele trei cereri de finanțare depuse în perioada 2016 – 2017, doar una mai are șanse reale de a prinde fonduri europene: proiectul de reabilitare a Școlii „Iordache Cantacuzino”. Celelalte două: reabilitarea termică a școlii „Lunca” și reabilitarea palatului „Cantacuzino” au fost respinse de la finanțare.

  

Mai grav este că în cazul școlii „Lunca” proiectul a fost respins ca neeligibil deoarece nu întrunea condițiile legale, unitatea de învățământ fiind reabilitată după anul 2002. Cu toate acestea, deși această condiție trebuia să fie cunoscută, primarul Dumitru Pantazi a cheltuit de la bugetul local 20.000 de lei pentru întocmirea documentației tehnice în vederea accesării fondurilor europene.

Prezent într-o emisiune la televiziunea sa favorită, primarul Dumitru Pantazi s-a spălat pe mâini și a dat vina pe proiectanți.

„Noi am pregătit documentație și pentru școala Lunca, pentru reabilitare termică. Faptul că am intervenit după 2002 și am făcut reabilitare, proiectul nu a trecut de verificarea administrativă. Deci a rămas doar Școala „Iordache Cantacuzino”. Sigur aici contează foarte mult și consultantul pe care-l ai și proiectantul care face studiul de fezabilitate și proiectul Deci sunt mai mulți factori, unii, să spunem, că depind de noi, dar în cea mai mare parte, sunt factori care nu depind de noi. Pentru că noi stăm cu baza de date la dispoziție, iar cei care întocmesc documentațiile sunt consultanții și respectiv proiectanții”, și-a explicat eșecul primarul Dumitru Pantazi la televiziunea sa favorită. 

Edilul șef a mai dezvăluit că în cazul palatului „Cantacuzino” proiectul a fost declarat eligibil, dar fără finanțare. Această situație, în viziunea lui Pantazi, mai dă o șansă la obținerea finanțării, la o eventuală suplimentare de fonduri pe acest program.

„La Palatul „Cantacuzino” am primit comunicare și este pe lista de așteptare. Deci, au intrat, din câte am înțeles, cinci, șase biserici … din județul Iași. Este pe lista de așteptare, sperăm, și sunt promisiuni de suplimentarea fondurilor pe această măsură. Sperăm cu suplimentarea de fonduri care va fi, să intre și proiectul nostru la finanțare. Am primit o comunicare că proiectul, documentația a fost eligibilă, dar nu a intrat în prima etapă pe lista de finanțare”, a mai spus primarul Dumitru Pantazi. 

Totuși, șeful administrației locale a uitat să menționeze că acest proiect a fost respins în primă fază din cauză că locația nu era trecută în domeniul public. Ulterior, după completarea documentaţiei, a fost reevaluat.

Practic încă de la început s-a comis o greșeală, ceea ce a făcut, cel mai probabil, ca proiectul de reabilirare a Palatului „Cantazuzino” să nu prindă finanțarea.

 

 

 

Related posts

Furnizarea apei potabile este întreruptă pe străzi din municipiul Pașcani

Redacția

Război împotriva „haiduciei” din transportul judeţean

Redacția

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru implementarea sistemului e-SIGUR la nivelul traficului rutier din România

Redacția
Încarcă...