Ședința de Consiliu Local ce a avut loc luni a consemnat o premieră: pentru prima dată un grup de consilieri locali a boicotat votarea unui proiect de hotărâre, nepărăsind sala.
Esta vorba despre inițiativa liberalilor Claudiu Bodoașcă și Cătălin Conache de a sesiza Direcția Națională Anticorupție împotriva primarului Dumitru Pantazi care nu ar fi făcut la timp demersuri în justiție pentru recuperarea prejudiciilor constatate de inspectorii Curții de Conturi în perioada 2009-2012.
Social democraților, dar și celorlalți consilieri locali li s-a transmis de către directorul economic al instituției că suma de 1,4 milioane de lei nu este prescrisă, iar o mare parte din ea a fost recuperată de-a lungul timpului. Mai mult, Angelica Labonțu a susținut că magistrații au dat hotărâri greșite, atunci când au constatat intervenția prescripției.
„Dați-mi voie să vă spun! Instanța de judecată a greșit. Toate procesele s-au terminat în 2017, iar în acel an s-a făcut acțiunea în regres. Unde e tardivitatea?”, a intervenit Angelica Labonțu.
Doar că, în realitate primarul Dumitru Pantazi știa încă din vara anului 2015 că dreptul la acțiunea în justiție pentru recuperarea prejudiciilor constatate de inspectorii Curții de Conturi se prescrie în acel an. El a fost atenționat de acest fapt chiar de către cuscrul său, Gică Zanet, administratorul public al municipiului. Pe 29 iulie Zanet îi scria lui Pantazi următoarele:„Domnule primar Pantazi Dumitru, subsemnatul Zanet Gică în calitate de administraotor public vă solicit să aveți în vedere imposibilitatea efectuării expertizei tehnico-economice extrajudiciare aprobate prin HCL Pașcani nr.57/2014, motivat de faptul că, în ciuda organizării a 5 ședințe și anunțuri publice de atribuire nu a existat nici măcar un ofertant. În consecință, vă propun demararea de urgență a demersurilor necesare recuperării prejudiciilor stabilite prin Deciziile Curții de Conturi emise în perioada 2012-2015, prin promovarea unor acțiuni în instanțele competente. Apreciez că există risul iminent al prescrierii unor creanțe datorate bugetului local al municipiului Pașcani, astfel încât demersurile trebuie efectuate în cel mai scurt timp posibil”.
Citatul este din referatul semnat de administratorul public Gică Zanet, însă este însușit și de directorul economic Angelica Labonțu care semnează, tot în 27 iulie 2015 un raport în care transmite aleșilor locali din mandatul 2012-2016 că proiectul de hotărâre trebuie votat: „având în vedere pericolul iminent al prescrierii unor sume de bani datorate municipiului Pașcani cu titlu de daune, conform Deciziilor Curții de Conturi – Camera de Conturi Iași”.
Prin gestul de a nu participa la vot, consilierii PSD au vrut să se protejeze de o eventualitate anchetă penală, nevotând împotriva proiectului de hotărâre privind sesizarea procurorilor DNA. Însă, prin refuzul de a vota, cei 10 consilieri locali au blocat practic inițiativa, care avea nevoie de minim un vot pentru a fi adoptată. Astfel că ar putea fi acuzați de omisiunea sesizării organelor penale sau mai grav, de favorizarea infractorului.