Reprezentantii unei parohii din Pascani si Primaria comunei Valea Seaca se acuza reciproc si isi cauta dreptatea in instanta pentru zona numita “Tabara Caprioara”.
Toata povestea a inceput in anul 1950 cand Gheorghe Bucan, un consatean, a lasat ca mostenire Parohiei “Sf. Gheorghe” din Pascani o suprafata de 8 ha de padure pe raza comunei Valea Seaca. Cum inainte de ’89 suprafetele apartineau statului, odata cu aparitia Legii retrocedarilor, preotul paroh al Bisericii “Sf. Gheorghe”, Dumitru Cristea, s-a prezentat cu actul de mostenire la Primaria comunei si a cerut sa fie pus in posesie. Actiunea preotului avea loc in anul 2003. La vremea respectiva, parintele nu a vrut sa fie pus in posesie dupa cum doresc autoritatile ci a cerut sa i se dea suprafata de 19.450 metri patrati de pamant pe care se afla tabara Caprioara. Partea proasta este ca pe actele mostenitoare se afla stipulat faptul ca terenul lasat parohiei este impadurit, iar pe suprafata ceruta de reprezentantul bisericii se afla mai multe cladiri construite. Mai mult decat atat, tabara nu se afla in proprietatea Primariei, ci a Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Iasi (DJSTI).
Povestea Taberei Caprioara
Pe amplasamentul actualei tabere a functionat o unitate militara. Dupa retragerea armatei, amplasamentul a cazut in grija Consiliului Orasenesc Pascani, care la randul sau a transformat-o in azil de batrani. Mai tarziu, azilul a fost inchis, iar locatia a fost transferata in proprietatea Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Iasi (institutie numita la vremea respectiva Directia Taberelor Judetene Iasi). La solicitarile reprezentantilor Parohiei, dar si a altor proprietari de terenuri care cereau sa fie improprietariti, la Primaria Valea Seaca ajungea o decizie de la Ocolul Silvic care preciza ca se cedeaza o suprafata de teren impadurita cu scopul de a se elibera acte de proprietate solicitantilor. Imediat s-a format o comisie de analiza, din care a facut parte fostul primar Mihai Miron, secretarul Constantin Tatarusanu, Baltag Aurel – specialist in masuratori topografice, Vasile Puiu – reprezentantul Ocolului Silvic Pascani, pentru a trece la urmatoarea etapa de eliberare a titlurilor.
„Bataia” pentru Tabara Caprioara
In anul 2003, preotul Cristea s-a prezentat comisiei cu un proces-verbal de punere in posesie pe suprafata mostenita. Insa, masuratorile si parcelele nu corespundeau cu realitatea din teren. „In perioada respectiva, cam la jumatatea anului 2003, am primit o decizie de la Ocolul Silvic prin care ne-a adus la cunostinta faptul ca ni s-a pus la dispozitie o suprafata de teren cu scopul de a se elibera titluri de proprietate oamenilor. Pentru ca Parohia avea prin mostenire o suprafata mai mare de teren fata de ceilalti solicitanti, comisia a luat decizia ca prioritara sa fie institutia bisericeasca, iar in functie de amplasamentul stabilit sa se faca si parcelarea celorlalti solicitanti. Pana la improprietarirea de drept, eu am plecat din functia de primar, ca am pierdut alegerile din 2004. Fostul primar (raposatul Neculai Boboc – n.r.) a finalizat cu parcelarea si improprietarirea suprafetei. Nu mai stiu ce s-a facut mai apoi”, a declarat fostul primar Mihai Miron. Pe parcursul timpului, pe procesul-verbal apar unele modificari si adaugiri grosolane, figurand si o parte din tabara „Caprioara”, dar semnaturile unor membri ai comisiei nu se regasesc pe document. Spre exemplu, specialistul in masuratori topografice, Aurel Baltag, membru al comisiei, nu a fost chemat sa semneze actul doveditor de punere in posesie. „Nu am fost chemat niciodata sa semnez actul de punere in posesie a Taberei Caprioara. Motiv pentru care nici nu o sa gasiti pe procesul-verbal semnatura mea”, a spus Aurel Baltag. Cum tabara nu se afla in posesia Primariei Valea Seaca, cazul a fost taraganat pana in anul 2007, cand, printr-o hotarare de Guvern, se decidea ca taberele sa fie date in proprietatea administrativului pe care se afla. De atunci s-au reluat actiunile de preluare a taberei.
Cazul a ajuns in mainile instantei
La un moment dat, pentru ca nu i s-a eliberat titlu de proprietate pe suprafata respectiva unde se afla tabara, preotul Cristea Dumitru a dat in judecata Primaria Valea Seaca, ca reprezentant al Parohiei. La randul ei, conducerea Primariei a facut plangere la Politie pentru faptul ca procesul-verbal ar fi fost modificat, considerand, asa dupa cum au spus si ei, ca fiind un adevarat fals. Printr-un alt proces-verbal, Parohia a fost improprietarita cu o mare parte din terenul solicitat, iar cei de la Primarie i-a oferit preotului o alta suprafata de teren in locul taberei, insa acesta a refuzat. Vom reveni cu alte amanunte despre evolutia scandalului dintre cele doua institutii.
sursa www.bzi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}