RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Concluzia expertizei tehnice: structura de rezistență a blocului A4 nu este în pericol

În urmă cu două luni, reporterii NewsPascani.com au fost solicitați de locatarii blocului A4 de pe str. Ștefan cel Mare să-i sprijine într-un caz mai puțin obișnuit: ei se temeau că lucrările de renovare din farmacia situată la parter au afectat structura de rezistență a clădirii și, din experiențele anterioare, știau că nu vor obține atenția autorităților fără puțină presiune mediatică.

Lucrările de curățenie și amenajare începute la jumătatea lui iulie în spațiul farmaciei Ropharma de lângă Poșta din deal le-au făcut inima cât un purice pensionarilor de la scara C. Aceștia au arătat reporterilor noștri cantități mari de beton armat și fragmente de grinzi aruncate de muncitori și au povestit că mai multe intervenții succesive la structura de rezistență le periclitează acum locuințele.

I-am îndrumat către Poliția Locală, care a dispus sistarea lucrărilor, a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții și a dispus realizarea unei expertize tehnice care să determine rezistența blocului, ale cărei costuri să fie suportate integral de proprietarul spațiului, firma ieșeană Ropharma SA. Rezultatele expertizei ne-au fost prezentate săptămâna aceasta de Vasile Avasiloaei, comandantul Poliției Locale.

  

«Construcția actuală poate prelua în condiții satisfăcătoare atât solicitările din exploatarea curentă, cât și din acțiunea seismică»

Expertiza a fost realizată de prof. univ. dr. ing. Liviu Groll de la Facultatea de Construcții a Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași. Concluziile buletinului de expertiză menționează că structura de rezistență a clădirii „poate prelua în condiții satisfăcătoare atât solicitările din exploatarea curentă, cât și din acțiunea seismică.

Costul expertizei a rămas confidențial, potrivit contractului, dar el depășește suma menționată de către Vasile Isac, locatarul blocului, în luna iulie – 15.000 de lei. Buletinul de expertiză a fost depus la Inspectoratul de Stat în Construcții și a fost adus la cunoștință locatarilor. Potrivit lui Vasile Avasiloaei, oamenii s-au declarat satisfăcuți. În ultimele două zile reporterii NewsPascani.com nu au reușit să-i contacteze, dar vom reveni cu toate amănuntele necesare.

Proprietarul spațiului a primit permisiunea de a termina lucrările de amenajare interioară (zugrăvire, placare cu rigips), lucrări ce nu necesită autorizație de construcție, și în plus i s-a solicitat protejarea armăturilor de beton ce au fost descoperite.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Probleme sociale, absența locurilor de muncă și cearta pe moștenire. Acesta este scurtmetrajul municipiului Pașcani

Teona Gherasim

Precizări importante de la E.ON pentru cetăţenii nemulţumiţi că aşteaptă la cozi la centrul din Paşcani

Ema Roman

Înmormântare cu manele și bocitoare în centrul Iașului! (VIDEO)

Redacția
Încarcă...