NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Ce se întâmplă cu preţul gazelor naturale de la 1 iulie?

Piaţa gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, preţurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

Potrivit ANRE, clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licenţiaţi de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi: acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă; solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz; selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piaţă, se poate accesa aplicaţia „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicaţiei ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicaţii App Store şi Google Play.

După ce sunt adăugate criteriile de selecţie, vor fi afişate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Preţul final de furnizare cuprinde preţul la producător, costul de transport şi tariful de distribuţie. De asemenea, există şi un convertor MWh în KWh.

Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este gratuit, acesta nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client. Toţi clienţii casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale vor primi de la furnizorul lor actual, pe parcursul lunilor mai şi iunie, o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, dată de la care nu se vor mai aplica preţurile reglementate de ANRE.

ZIARUL DE IASI

loading...
Advertisements

Related posts

Angajaţii unei companii franceze au preferat să fie concediaţi decât să vină să lucreze în România

Oana Cordoneanu

Anul 2014 vine cu scumpiri. Vezi lista completă

Redacția

Află dacă ai câştigat! Loteria Bonurilor Fiscale: bonurile de 879 de lei emise în 19 august sunt câştigătoare

Redacția
Încarcă...