RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Casa memorială a unui clasic al literaturii române, lăsată în paragină

Instituţiile publice nu reuşesc să cadă la un consens în ceea ce priveşte situaţia unui muzeu cu o valoare istorică inestimabilă pentru Iaşi. Casa Memorială Vasile Alecsandri din comuna Mirceşti se degradrează vizibil de la un an la altul, însă situaţia juridică a imobilului face imposibilă orice tentativă de intervenţie asupra clădirii.

 

 

  

Un edificiu cultural şi istoric stă în paragină, din cauza unei nebuloase birocratice şi neînţelegerilor dintre autorităţi, care durează de ani de zile. Una din bogăţiile arhitecturale ale comunei Mirceşti, Casa Memorială Vasile Alecsandri se degradează de la o zi la alta, în condiţiile în care nu s-a mai făcut o reabilitare a clădirii de aproape 25 de ani. Imobilul a fost dat în posesie, prin hotărâre judecătorească, Academiei Române, însă instituţia se află în imposibilitate financiară de a efectua lucrări de reabilitare a edificiului. Însă nu doar lipsa banilor a adus clădirea în paragină, ci faptul că terenul de sub Casa Memorială Vasile Alecsandri aparţine Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, motiv pentru care nu s-a putut face preluarea în totalitate a imobilului şi înscrierea în cartea funciară. În prezent, clădirea se află în administrarea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, însă până la rezolvarea situaţiei juridice nu se pot face lucrări la structura imobilului. „Există discuţii pe seama terenului, însă ministerele care sunt implicate în aceste proceduri trebuie să ia o decizie. Anul acesta deja s-au depus proiecte pe axa culturală, dar aici este o situaţie juridică incertă, deci nu se poate interveni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi, Vlad Ciobanu. Drept urmare, este greu de crezut că anul acesta se vor găsi soluţii pentru restaurarea muzeului memorial în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri. În prezent, Muzeul „Vasile Alecsandri” este deschis spre vizitare pentru publicul larg şi nu există nici un fel de restricţii. „Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi nu poate efectua lucrări de reabilitare, proprietarul fiind Academia Română, conform hotărârii judecătoreşti. În ceea ce priveşte predarea conacului în administrarea Primăriei Mirceşti, MNLR Iaşi nu are putere de decizie, nefiind proprietar”, au comunicat reprezentanţii Muzeului Literaturii Române Iaşi.

 

Personalităţi literare au trecut pragul conacului

 

Casa Memorială Vasile Alecsandri a fost construită între anii 1861 – 1867, poetul locuind aici alături de soţia lui, Paulina Alecsandri, între anii 1866-1890, compunând o parte a operei sale literare. De-a lungul anilor de viaţă, pragul conacului a fost trecut de mari personalităţi politice ori literare precum Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D. Xenopol sau Eudoxiu Hurmuzachi, cât şi marele compozitor maghiar Franz Liszt. Imobilul a fost donat Academiei Române de către nepoatele Paulinei Alecsandri. În timpul luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial, conacul şi exponatele au suferit daune, fiind reparat şi redeschis ca muzeu memorial în 1957. Ultima reabilitare a clădirii a fost făcută în perioada 1991-1993. Exponatele aflate în casa memorială de la Mirceşti sunt menite să înşiruie etape din viaţa scriitorului Vasile Alecsandri, respectiv perioada studiilor la Iaşi şi Paris, debutul literar, activitatea de culegător de folclor şi de dramaturg, participarea la Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor Române, activitatea diplomatică a scriitorului şi de membru al Societăţii Junimea, precum şi momente legate de activitatea sa literară. Sunt expuse aici obiecte de mobilier originale, tablouri în ulei şi fotografii de familie, stampe, fotocopii după manuscrise, scrisori, ediţii de opere, documente originale, aspecte privind creaţia dramatică şi transpunerea ei scenică, diferite obiecte cu valoare memorială. 

 

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Related posts

Calendar ortodox 10 iunie 2021. Ce se face de Înălțarea Domnului sau Ispasul

Redacția

Urmele unui sat preistoric de acum 6.500 ani, scoase la lumină de arheologi la Topoliţa, Neamț

Redacția

Rugăciunea este cel mai mare pedagog

Redacția
Încarcă...