NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere. Senatul este for decizional pe această propunere.

La dezbaterile din plenul de marţi al Camerei Deputaţilor, Liderul USR Dan Barna a declarat că „niciunul dintre votanţii oricărui partid reprezentant în Parlament nu a spus că vrea să premieze hoţia”, iar datoria aleşilor e să facă instituţiile funcţionale.

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a precizat că liberalii susţin iniţiativa, însă e cale lungă până când aceasta va fi adoptată decizional de Senat şi apoi va fi organizat un referendum. El a precizat că „Singurul lucru care s-a schimbat e că azi Marcel Ciolacu scapă de un cartof fierbinte pe care îl transmite senatorilor”.

De asemenea, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a spus că social-democraţii vor susţine iniţiativa şi ulterior referendumul şi ar trebui să fie lăsate deoparte orgoliile între partide şi reproşurile, atunci când vine vorba de o astfel de propunere cetăţenească.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”. Urmează dezbaterea şi votul în Senat, iar apoi va fi organizat referendumul pentru modificarea Constituţiei la o dată ce va fi stabilită ulterior.

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Cristian Menegon despre demiterea aleșilor locali: „Ar fi o șansă istorică pentru municipiul nostru”

Teona Gherasim

PNL îi cere demisia ministrului Toma Petcu pentru creşterea preţului la energie electrică

Redacția

PSD a decis să nu voteze prelungirea stării de alertă după 15 iunie

Redacția
Încarcă...