RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Bisericile de piatră, perlele medievale din Țara Hațegului

Calendaristic, vara s-a încheiat. Însă vremea bună ne îndeamnă în continuare să străbatem ţara în lung şi-n lat în căutarea obiectivelor turistice spectaculoase.

Azi facem popas în judeţul Hunedoara, acolo unde se află cel mai important grup de monumente medievale din România. Vorbim despre bisericile de piatră ce împodobesc Ţara Haţegului.

Construite cu secole în urmă, bisericile de piatră sunt adevarate comori ale judeţului Hunedoara. Ele transformă aceste meleaguri într-una dintre cele mai ofertante regiuni turistice din România. Micuţa şi cocheta biserică Strei atrage mereu privirile celor care ajung în sat.

Pe langă frumuseţea ei, biserica de la Strei este una dintre cele mai vechi şi importante monumente ale arhitecturii medievale româneşti.taie

  

O alta biserică monument este cea din Sântămăria-Orlea. O construcţie simplă, de dimensiuni mai mari, între pereţii căreia se ascund cele mai frumoase picturi medievale din ţară.

Un alt monument demn de atenţie este biserica din Densuş, o construcţie cu o înfățișare ciudată, ridicată din pietre romane aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere.

Biserica din Densuş conţine încă valoroase fragmente de pictură murală, datând din secolul 15. Acestea sunt opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți.

Daniel Iancu, cercetător ştiinţific MCDR Deva:Cu siguranţă sunt bijuterii. Multe dintre ele sunt incluse într-un plan sau sunt incluse pe aşa numita listă de aşteptare a UNESCO. Se are în vedere pe lângă cele din Ţata Haţegului şi Biserica de la Gura Sada ca ele să fie declarate, la un moment dat, biserici monument istoric.

Sebastian Vasiu, fotograf: Bisericile acestea sunt spectaculoase realmente, prin prisma arhitecturii pe de-o parte, pe de altă parte datorită istoricului lor. Sunt poate cele mai vechi lăcaşe de cult de la noi din ţară. Sunt si extrem de fotogenice, mă fascinează de câţiva ani, dovada fiind şi premiile pe care le-am luat cu fotografiile realizate cu ele.

Bisericile din piatră atrag an de an în judeţul Hunedoara turişti din toate colţurile ţării şi sunt emblema şi mandria acestor ţinuturi.

observator

Related posts

MESAJE DE ZIUA COPILULUI 2018: Cele mai frumoase urări de 1 IUNIE

Redacția

Prognoza meteo: Vremea se schimbă radical

Redacția

Scene halucinante la balul bobocilor: mai mulţi elevi au mimat sexul oral

Redacția
Încarcă...