NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Bate vântul pe Aeroportul ieşean: Doar Wizz Air mai operează curse externe

De săptămâna viitoare, avioanele vor zbura doar spre patru destinaţii: Londra, Bergamo, Eindhoven şi Dortmund.

Aeroportul Internaţional Iaşi trece din nou printr-o situaţie dificilă în ceea ce priveşte încasările şi relaţia cu operatorii aerieni. Anularea zborurilor internaţionale ale Blue Air şi reticenţa altor operatori de a deschide noi rute a dus la situaţia în care, în această săptămână, se va putea zbura de la Iaşi spre opt destinaţii externe, toate operate de Wizz Air.

Săptămâna viitoare, conform orarului afişat ieri de Aeroport, vor fi operate curse spre doar patru destinaţii externe. În zilele bune, de la aerogara ieşeană se putea ajunge în peste 20 de destinaţii externe.

Situaţia de acum de la aeroport devine similară cu cea de la debutul pandemiei, atunci când a fost impusă starea de urgenţă, dar cu o diferenţă majoră: la acest moment nu există interdicţii de zbor, însă numeroase state europene impun restricţii pentru cetăţenii care vin din România, în context pandemic.

Totuşi, pe lista publicată de Ministerul Afacerilor Externe sunt ţări spre care se poate încă zbura din Iaşi, exemple în acest sens fiind Germania, Marea Britanie, Belgia sau Italia.

Unde puteţi zbura săptămâna aceasta

Operatorul Blue Air a anunţat încă de acum câteva săptămâni că va anula, pe tot parcursul lunii noiembrie, curse din mai multe oraşe pe fondul unei situaţii financiare dificile.

În cazul Iaşului, Blue Air a menţinut doar ruta internă spre Otopeni (cu două curse în această săptămână – una luni şi cealaltă sâmbătă), în timp ce cursele externe au fost anulate.

Astfel, singurul operator care realizează acum zboruri peste hotare de la Iaşi este Wizz Air, cu opt destinaţii din Marea Britanie (Londra şi Liverpool), Italia (Roma, Bologna şi Bergamo), Olanda (Eindhoven), Germania (Dortmund) şi Belgia (Bruxelles).

Ţinând cont şi de zborurile zilnice spre Otopeni, atât ale Wizz Air, cât şi ale Tarom, pe Aeroportul Iaşi vor fi în această săptămână doar 69 de mişcări de aeronave. Însă, conform orarului de zboruri afişat pentru săptămâna 9 – 15 noiembrie, cursele externe ar urma să se reducă la jumătate şi să fie disponibile doar destinaţiile Londra, Bergamo, Eindhoven şi Dortmund.

Revenind la perioada 2 – 8 noiembrie, de remarcat că, în ziua de joi, 5 noiembrie, nu este prevăzută nicio cursă externă, ci doar un minim de trei curse, toate fiind operate de Tarom spre Bucureşti. În săptămâna 9 – 15 noiembrie, conform orarului de zboruri afişat ieri de Aeroport, numărul zilelor fără curse externe creşte la trei: luni, miercuri şi joi.

Noul preşedinte al Consiliului de Administraţie, Alexandru Anghel, a declarat că este necesară realizarea unei strategii la nivelul aerogării, pe două principale componente: reduceri de costuri în interiorul regiei şi reluarea negocierilor cu operatorii aerieni cu tarife competitive.

Totodată, Anghel a precizat că situaţia de acum de la Aeroport este rezultatul unei „management defectuos” de la nivelul conducerii regiei din ultimii trei ani. Directorul Aeroportului, Cătălin Bulgariu, nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Un tânăr din județul Iași și-a violat mama, iar, mai apoi, s-a ascuns într-o pădure!

Redacția

S-a deschis prima instituție de creditare pentru fermieri din Iași

Redacția

Ieșenii ar putea cumpăra pâine mai ieftină în acest an

Redacția
Încarcă...