NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Bântuie rujeola, oreionul, rubeola! APEL către părinţi să-şi vaccineze copiii

În contextul apariţiei unui focar cu 79 de cazuri de rujeolă în judeţele Cluj şi Bistriţa, Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică mobilizarea, în regim de urgenţă, pentru desfăşurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR).

 

Ministerul nu face apel doar la direcţii, ci şi la părinţi, rugându-i să nu refuze vaccinarea copiilor lor, aceasta fiind modalitatea de prevenţie împotriva principalelor boli transmisibile.

  

„Pe toată perioada evoluţiei focarului, direcţiile de sănătate publică implicate au întreprins măsurile necesare pentru identificarea cazurilor, contacţilor acestora şi prevenirea îmbolnăvirilor. Astfel, au fost organizate acţiuni de vaccinare cu vaccin ROR a copiilor incomplet vaccinaţi sau nevaccinaţi“, se precizează în comunicatul emis de MS.

Tot MS a arătat că rata de vaccinare în România a scăzut cu peste 10%, iar anul trecut, aproximativ 30.000 de copii nu au fost imunizaţi împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului.

Din cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii, MS intenţionează să lanseze în dezbatere publică legea care ar urma să îi oblige pe părinţi să îşi vaccineze copiii.

Acestea sunt cunoscute ca boli ale copilăriei şi sunt contagioase, transmiţându-se pe calea aerului sau prin contactul cu persoana bolnavă. 

Rujeola sau pojarul se manifestă prin febră ridicată, tuse, diaree, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată.

Printre simptomele rubeolei, care este şi ea o boală infecţioasă acută eruptivă, se regăsesc ochii roşii, dureri de cap şi o iritaţie rozalie care apare mai întâi pe faţă, apoi se extinde. 

Oreionul implică inflamarea glandelor salivare, durere în gât şi urechi, febră, pierderea poftei de mâncare. Această boală implică complicaţii majore la băieţi, cauzând probleme la nivelul glandelor sexuale, ale sistemului nervos sau pancreasului.

 

 Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Măsuri pentru prevenirea pestei porcine la Paşcani şi în judeţul Iaşi

Teona Gherasim

Transplantul renal, în cădere liberă la Iași! Un bărbat din Pașcani așteaptă de 30 de ani să primească un rinichi. Acum nu mai poate beneficia de această operație

Redacția

Fetiţă de doi ani în stare gravă după ce a aspirat o sămânţă de floarea-soarelui

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site