RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Bântuie rujeola, oreionul, rubeola! APEL către părinţi să-şi vaccineze copiii

În contextul apariţiei unui focar cu 79 de cazuri de rujeolă în judeţele Cluj şi Bistriţa, Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică mobilizarea, în regim de urgenţă, pentru desfăşurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR).

 

Ministerul nu face apel doar la direcţii, ci şi la părinţi, rugându-i să nu refuze vaccinarea copiilor lor, aceasta fiind modalitatea de prevenţie împotriva principalelor boli transmisibile.

  

„Pe toată perioada evoluţiei focarului, direcţiile de sănătate publică implicate au întreprins măsurile necesare pentru identificarea cazurilor, contacţilor acestora şi prevenirea îmbolnăvirilor. Astfel, au fost organizate acţiuni de vaccinare cu vaccin ROR a copiilor incomplet vaccinaţi sau nevaccinaţi“, se precizează în comunicatul emis de MS.

Tot MS a arătat că rata de vaccinare în România a scăzut cu peste 10%, iar anul trecut, aproximativ 30.000 de copii nu au fost imunizaţi împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului.

Advertisements

Din cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii, MS intenţionează să lanseze în dezbatere publică legea care ar urma să îi oblige pe părinţi să îşi vaccineze copiii.

Acestea sunt cunoscute ca boli ale copilăriei şi sunt contagioase, transmiţându-se pe calea aerului sau prin contactul cu persoana bolnavă. 

Rujeola sau pojarul se manifestă prin febră ridicată, tuse, diaree, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată.

Printre simptomele rubeolei, care este şi ea o boală infecţioasă acută eruptivă, se regăsesc ochii roşii, dureri de cap şi o iritaţie rozalie care apare mai întâi pe faţă, apoi se extinde. 

Oreionul implică inflamarea glandelor salivare, durere în gât şi urechi, febră, pierderea poftei de mâncare. Această boală implică complicaţii majore la băieţi, cauzând probleme la nivelul glandelor sexuale, ale sistemului nervos sau pancreasului.

 

 Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Femeie internată cu arsuri grave într-un spital din Iaşi. S-a opărit cu suc de roşii

Redacția

Elicopterul SMURD la Pașcani. O femeie transferată la Iași

Răzvan Grecu

Rata de infectare a scăzut sub 1 la mie, în Pașcani! Situația din secțiile covid ale spitalelor din municipiu

Oana Cordoneanu
Încarcă...