NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Azi, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea

Astăzi, creştinii ortodocşi prăznuiesc Înălţarea Domnului, care cade mereu într-o zi de joi, a 40 zi, săptămâna a VI-a, după Înviere. Deşi este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas, s-a instituit un obicei ca în această zi creştinii să se salute cu „Hristos S-a Înălţat“ şi „Adevarăt S-a înălţat!“. Însă, conform IPS Bartolomeu Anania, acest salut este folosit din neştiinţă sau din exces de evlavie, doarece el nu este atestat de către biserică. 

„Învierea nu a avut martori, ea a fost receptată cu îndoieli şi necredinţă. În vreme ce înălţarea Domnului a avut martori“, povesteşte părintele Anania, explicând că, în momentul în care Mântuitorul s-a ridicat la ceruri, ucenicii l-au văzut şi s-au întors în Ierusalim să ducă vorba mai departe „cu bucurie mare“. Cel mai vechi izvor care pomeneşte Înălţarea este o scriere din 332, în care se precizează că ea se sărbătorea în acelaşi timp cu Rusaliile, la 50 de zile de la Înviere.

Conform hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea este consacrată şi ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească, în toate bisericile din ţară făcându-se în această perioadă pomenirea eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă. În câteva zone din ţară, cu această ocazie se ţin şi Moşii, se găteşte din nou pască şi cozonac, iar casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, la ferestre punându-se frunze de leuştean. Se fac totodată şi pomeniri ale morţilor, se împarte pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu. 

ZIARUL DE IASI

  
Advertisements

Related posts

Istoria bojdeucii din Țicău. Creangă a cumpărat-o cu 50 de galbeni austrieci

Redacția

Hramul Bisericii din Sodomeni! Cum s-au pregătit credincioşii pentru sărbătoarea celor doi ocrotitori, Petru şi Pavel

Ema Roman

Casa Municipala de Cultură Sadoveanu propune un program divers pentru pășcăneni în această lună

Teona Gherasim
Încarcă...