Cercetătorii Mayo Clinic au descoperit că celulele senescente – „celule zombi” care nu se divid – se acumulează în piele pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și pot influența îmbătrânirea în alte părți ale corpului.
Studiul lor recent a arătat că transplantul de celule cutanate senescente într-un model preclinic a arătat că acestea nu numai că au provocat răspândirea senescenței în alte țesuturi, dar au și accelerat declinul fizic, au afectat funcția musculară și au afectat negativ sănătatea creierului.
Această descoperire indică faptul că celulele senescente din piele ar putea determina o îmbătrânire mai amplă, sistemică, scrie MedicalXpress.
Descoperirile ajută la explicarea legăturii dintre afecțiunile pielii și declinul cognitiv
„Această descoperire este semnificativă deoarece sugerează că celulele senescente din piele – un organ care nu este de obicei asociat cu îmbătrânirea, dincolo de riduri – ar putea conduce procese de îmbătrânire mai ample, sistemice”, spune cercetătorul João Passos, Ph.D., de la Mayo Clinic, care este unul dintre autorii principali ai studiului.
„Aceste descoperiri ar putea, de asemenea, ajuta la explicarea legăturii dintre afecțiunile pielii și declinul cognitiv, oferind noi căi potențiale de abordare a deteriorării fizice și mentale pe măsură ce îmbătrânim”.
» Citește continuarea pe pagina autorului