RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Aproximativ jumătate din tinerii din România vor să plece din țară

Cresterea economica nu-i poate tine pe romani in tara. Economia Romaniei va fi lovita in plin exact cand are nevoie sa creasca mai mult, pentru ca va ramane fara forta de munca cea mai buna, scrie Ziarul Financiar, citandu-l pe sociologul Dumitru Sandu.

Romania a mai pierdut 120.000 de locuitori in 2017, cel mai mare exod din UE. Desi economia si salariile cresc, iar oferta de joburi este mai mare decat cererea, jumatate dintre tineri au planuri concrete sa plece din tara, ceea ce va lovi in plin economia peste cativa ani. Rezultatele unui sondaj arata ca  47% din tinerii romani au planuri concrete de a parasi tara, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de sociologie si asistenta sociala a Universitatii din Bucuresti, in cadrul emisiunii de business ZF Live.

  

„Cifra-cheie este 47%, aceasta fiind ponderea tinerilor din Romania care au planuri de plecare. Acestia nu sunt tinerii care vor sa plece, ei sunt mai multi, ci sunt cei care au planuri de plecare, s-au gandit serios si stiu unde vor sa mearga. Nu mai este vorba de simpla dorinta, e vorba de o idee bine structurata.“ Mai mult decat atat, aceasta cifra este din 2015, iar datele fragmentate pe care profesorul Sandu le are la dispozitie sugereaza ca ponderea tinerilor cu planuri de a parasi Romania a crescut.

„In afara de faptul ca in Romania cresc salariile, daca ne uitam pe rapoartele Eurostat constatam ca PIB per capita in Romania, in raport cu media Uniunii Europene, a crescut consistent. Am pornit in 2007 de la 46 – 47% din media UE si ne aflam acum la 63%. Realmente, pornim de la o situatie de contrast: salariile cresc, PIB-ul creste si totusi oamenii pleaca.“

Romanii plecati in strainatate au trimis peste 55 mld. euro de la aderarea la Uniunea Europeana incoace, acestia devenind cei mai mari investitori privati in Romania.
„Plecarile tinerilor in strainatate nu sunt nici bune, nici rele, ci duc la dezvoltare inconsistenta. Au fateta pozitiva, au fateta negativa. Efectele pozitive ale migratiei in strainatate sunt faptul ca remiterile au adus dezvoltare Romaniei“, a mai spus Dumitru Sandu.

sursa www.bzi.ro

 

 

Related posts

ISU Iași: Sancțiuni aspre pentru arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenuri arabile

Redacția

Intrarea la Ștrandul Municipal se va face pe bază de brățări pe culori diferite

Diana Marcu

Slujbă pentru ploaie, la Biserica Domnească din Ruginoasa

Ema Roman
Încarcă...