RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Ancheta pe cont propriu pentru crima.Un “Baltagul” modern: Iata-i pe Vitoria Lipan si pe fiul ei, Gheorghita, ai zilelor noatre, cautand singuri ucigasii unei rude

Bataie de joc a statului, pe cadavrul unui tanar de 20. O mama si fiul ei nu mai au liniste de aproape un an deoarece autoritatile nu sunt in stare sa afle cum a murit mezinul familiei. Disperati, cei doi au pornit practic o ampla ancheta pe cont propriu. Tragedia s-a petrecut in noiembrie 2011, atunci cand Damian Sauta a fost gasit fara suflare pe o strada din Pascani. Ipoteza initiala a fost sinuciderea, insa indiciile ulterioare inclina mai mult spre o crima. Baiatul era student bursier la Iasi.

“Nu mai am lacrimi nici sa plang”. Asa isi incepe povestea Aurica Hojda, o femeie simpla, originara din Campulung Moldovenesc, si care, in ultimii sase ani, a muncit in Italia. Disperarea femeii si a celor dragi ei este alimentata de aproape un an de neputinta autoritatilor din Iasi, care nu reusesc sa afle adevarul in cazul mortii bizare a unui tanar de 20 de ani, Damian Sauta, fiul Auricai Hojda. Desi munceste in Peninsula, femeia, impreuna cu fiul ei mai mare, Dumitru Sauta, care a terminat recent un master la Bucuresti si este angajat acolo, vin cat pot de des la Iasi pentru a afla cum decurge ancheta in cazul fiului, respectiv fratelui plecat de langa ei, dar si pentru a face investigatii pe cont propriu. Totul sta pe loc de ceva vreme dintr-un motiv incredibil: statul nu are bani sa plateasca un raport de necropsie care ar elucida odata pentru totdeauna misterul mortii lui Damian. Fie ca a fost vorba de o sinucidere, fie de o crima, cum sustin membrii familiei.

Cum a inceput totul

  

Pe 14 noiembrie 2011, locuitorii blocului B29 de pe strada Ceferistilor din Pascani auzeau o bubuitura puternica. La cateva secunde, trecatorii au zarit pe asfalt trupul unui tanar de 20 de ani, ce zacea intr-o balta de sange, si care cazuse de pe bloc. Oamenii au chemat imediat ambulanta, insa medicii ajunsi la fata locului nu au mai putut decat sa constate decesul tanarului Damian Sauta. Tot atunci a inceput si drama rudelor sale. Ca si cum nu ar fi fost de-ajuns ca mezinul familiei lor a trecut in lumea celor drepti, autoritatile nu au fost in stare nici pana in ziua de azi sa afle care au fost imprejurarile in care a survenit decesul. Unele indicii din acest dosar par a indrepta cazul spre o infractiune de omor, insa in momentul de fata nu este inregistrat un dosar pentru aceasta infractiune. Aurica Hojda, mama lui Damian, spune cu mana pe inima ca in niciun caz fiul sau nu ar fi fost in stare sa-si ia zilele. “Era cuminte, nu bea, nu fuma, mergea frecvent la biserica, se intelegea bine cu toata lumea. Eu am vorbit cu el la telefon pentru ultima data pe 11 noiembrie, intr-o vineri, si totul a decurs normal. Nu parea sa fie apasat de vreo problema. La cateva zile a fost gasit mort”, povesteste Aurica Hojda.

Damian era student bursier la facultatea de Constructii de la Universitatea “Gh. Asachi” si locuia intr-un camin din campusul Tudor Vladimirescu. Pe 13 noiembrie 2011, intr-o duminica, s-a urcat in trenul Iasi-Brasov, fara a da foarte multe explicatii colegilor sau celor care il cunosteau. De aici firul povestii nu este stiut in totalitate nici de autoritati, dar nici de rudele sale, care, in disperare de cauza, si din cauza lentorii autoritatilor, au reconstituit drumul baiatului. Cert este ca a doua zi a fost gasit mort in Pascani, un oras in care, potrivit spuselor mamei, nu cunostea absolut pe nimeni. Itinerariul este cu atat mai ciudat cu cat portofelul baiatului, cu toate actele de identitate, a fost gasit undeva in judetul Bacau, iar telefonul sau, la un tanar din Onesti.

“In momentul in care nu am mai auzit nimic de el, inainte de a afla ca e mort, am inceput sa-l sun atat eu, cat si Dumitru (n.r. – fratele victimei). A raspuns un baiat care a sustinut ca a cumparat telefonul cu 30 de lei, de la Damian. Asta in conditiile in care eu ii cumparasem acel telefon cu 1.200 de lei si el a fost vandut cu tot cu cartela”, precizeaza mama victimei. Desi telefonul ar fi putut fi o proba importanta in elucidarea misterului mortii lui Damian, mai ales date fiind conditiile in care el a fost instrainat, acesta nu a fost ridicat de la cel care l-ar fi cumparat de la tanar, sustin aparatorii familiei. “Ma surprinde ca, desi Damian folosea telefonul pentru a accesa internetul si pentru a tine legatura cu familia si cunostintele, acest dispozitiv nu a fost ridicat de la cel la care a ajuns in conditii dubioase pentru a fi efectuata o perchezitie informatica si a se stabili care sunt ultimele persoane cu care acesta a luat legatura”, ne-a declarat Ciprian Mitoseriu, avocatul familiei.

Dosarul ar putea fi inchis daca s-ar plati necropsia

Apropiatii lui Damian, care au pornit o ancheta proprie pentru a elucida misterul mortii tanarului, spun ca mai sunt si alte detalii, cel putin suspecte, care ar putea inlatura ipoteza unei sinucideri. “Cu cateva zile inainte de a muri, a mers la o banca in Iasi, unde si-a un deschis un cont bancar. De asemenea, nu a fost gasit nici jurnalul sau, in care scria zilnic, si nici nu a fost gasit vreun bilet de adio”, spune fratele, Dumitru Sauta. Dosarul mortii tanarului se afla, in momentul de fata, in faza cercetarilor, la Politia municipiului Pascani, sub supravegherea unui procuror. Anchetatorii recunosc ca, daca ar avea raportul necropsiei, cazul ar putea fi rezolvat. “Dosarul este in lucru. Daca ar fi raportul de necropsie, s-ar putea inchide. Mai sunt situatii asemanatoare, insa nu stiu daca acesta este cel mai vechi sau nu”, ne-a spus comisarul-sef Tiberiu Dogaru, adjunctul comandantului Politiei Pascani. Intre timp, Aurica Hojda si Dumitru Sauta au mers in audienta la Ministerul de Justitie, pentru a solicita o urgentare a platii necropsiei. “Am ajuns la limita suportabilitatii”, spune Dumitru Sauta. “O sa lupt pana o sa aflu adevarul”, sustine si Aurica Hojda.

Familia lui Damian afirma ca a intampinat de mai multe ori dificultati atunci cand s-a incercat sa se afle stadiu dosarului. “Este inadmisibil ca ajungerea la un rezultat in acest dosar sa fie impiedicata de neplata unui raport de necropsie, in conditiile in care exista destul de multe elemente care ne trimit cu gandul la comiterea unei infractiuni de omor. O asemenea situatie ar presupune desfasurarea cu mai multa celeritate a cercetarilor, pentru ca orice zi trecuta e o zi in care alte probe pot fi alterate, daca nu au fost deja”, a incheiat avocatul Mitoseriu.

Blocaj la IML

Familia spune ca a luat in calcul sa plateasca din buzunar banii pentru necropsie la IML, in locul Politiei, chiar daca nu detine o astfel de suma si nu si-o poate permite. Plata unui astfel de serviciu de catre una din parti se pare insa ca nu este posibila. O situatie similara s-a intamplat la Bucuresti recent, caz in care ucigasul tinerei japoneze ar fi putut fi incarcerat, daca Politia ar fi avut bani sa plateasca o serie de probe comandate la IML, intr-un caz anterior de agresiune al ucigasului asupra unei alte tinere, care insa a scapat cu viata. Aceasta s-a oferit sa suporte ea costurile probelor, dar Politia a refuzat, spunand ca nu exista cadru legal pentru o astfel de plata.

La Iasi, rapoartele de la Institutul de Medicina Legala intarzie chiar si jumatate de an sau un an din cauza datoriilor deja foarte mari pe care Inspectoratul de Politie Iasi le are. Exista cazuri care dateaza chiar si din anul 2011, iar raportul de necropsie nu a ajuns. Oficialii IML spun ca vor actiona in instanta Politia, pentru recuperarea datoriilor, care insumeaza 1,3 milioane lei.

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Magazine şi pieţe agroalimentare, târguri de animale, laboratoare de cofetării, pescării şi supermarketuri verificate de inspectorii DSV Iaşi

Ema Roman

Peste 260 de familii din mediul rural, ajutate de Crucea Rosie

Redacția

PSD Paşcani despre trecerea în nefiinţă a lui Neculai Răţoi

Redacția
Încarcă...