RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

ANALIZĂ Cum se explică victoria zdrobitoare a Partidului Laburist în Marea Britanie: vot de protest generalizat și efectele perverse ale modului de scrutin majoritar uninominal

Partidul Laburist condus de Keir Starmer a obținut o victorie categorică la alegerile din Marea Britanie: 410 mandate din cele 650 al Camerei Comunelor, față de 202 la alegerile precedente din 2019. În același timp, Partidul Conservator condus de Rishi Sunak s-a prăbușit la 119 mandate de la 365 acum cinci ani când era condus de Boris Johnson.

La prima vedere este un triumf electoral, alternanță la putere după 14 ani de guvernare a Conservatorilor. Dacă însă ne uităm la scorurile procentuale tabloul devine mult mai nuanțat: Laburiștii au obținut 33,8% (+1,6) din totalul voturilor pe țară, Conservatorii 23,7% (-19,9%), Partidul Reformei (dreapta populistă) condus de Nigel Farage 14,3% (+12,3%), dar numai patru deputați (+4), în timp ce Partidul Liberal Democrat condus de Ed Davey a obținut 12,2% (+0,6%) și 71 (+63) de deputați, cel mai bun rezultat din istoria sa de 36 de ani și cel mai bun din 1923 dacă se iau în considerare rezultatele predecesorului său, Partidul Liberal.

Acesta este efectul ultra-pervers al scrutinului majoritar uninominal cu un singur tur. După cum se observă, totalul votului partidelor de dreapta – Conservatori + Reform UK – depășește procentajul Laburiștilor. La nivelul circumscripțiilor, sunt aproape 100 de mandate câștigate de Laburiști unde suma voturilor celor două partide este mai mare decât cea a candidatului câștigător.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

  

Related posts

Irak: Cel mai mare număr de noi cazuri de covid: 12.180 de infecții în numai 24 de ore

Redacția

DigiSport. ”Telenovela” Kylian Mbappe continuă! Cerința francezului pentru a semna prelungirea cu PSG

Redacția

Adio, hârtii! Ce angajaţi vor fi obligaţi să folosească exclusiv sistemul digital

Redacția
Încarcă...