NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Alarmă: se formează un deşert în judeţul Iaşi şi vine o secetă de proporţii

Moldova devine un fel de Sahara pentru România?” întreabă profesorul Silviu Gurlui. El anunţă că miercuri seară la Șipote, Iași erau nori imenşi de praf alb care înghiţeau totul. “Praful alb provine din solul saracacit în precipitații. Aceste valuri de praf dovedesc ca ne putem aștepta, aici în Moldova, la seceta mare. Cetățenii trebuie sa poarte o eșarfă la gura, un fular, ceva, ca sa se protejeze. Animalele trebuie adăpostite, cit de cit. Rafalele de vint continua pana noaptea tirziu”, spune specialistul în ecologie. 

Şi oraşul e asaltat de nori de praf

Silviu Gurlui atenţionează că excistă un “risc mare poluare cu particule mari, PM10. Mai ales în zonele joase, între blocurile din Iaşi”.     El a explicat de unde provin norii care ameninţă oraşul: “Este praf adus din zonele agricole. Se vad de la distanta nori ridicați mai ales înspre zona de est a orașului (Jijia). Solul este foarte uscat și activitățile agricole pot înzeci praful în aer”. În sol este sub 10% din apa necesară     Acelaşi specialist în ecologie a explicat că “în Moldova este tot mai mult deficit de apă din sol. Sub 10%!!! De departe, pare că suntem lideri în Europa (măcar pentru următoarele săptămâni) și concuram deja cu parte din nordul Africii (vezi Libia)!!! 

Advertisements

Dacă nu ne grăbim cu măsuri de irigație zdravene, o sa avem o șansă mare ca această parte de țară să intre într-o criză foarte mare. Cu atit mai mult, știm, o mare parte din populație de aici din Moldova, din mediul rural, trăiește din agoniseala din agricultură. Iar cele mai afectate zone, în următoarea perioadă, sunt cele din interiorul conturului roșu. Acolo avem 4% din cantitatea de apa necesară plantelor!!!! N-au nici o șansă dacă vom avea așa ceva pentru multă vreme. Ori, trebuie să adaptăm cultura specifică acestor vremuri extrem de secetoase: semințe, plantații de pomi, etc. Și să o facem cât mai repede.      Alte solutii pe care eu le-as implementa de-as avea un buget pe masura (as face si imprumuturi): de montat pe suprafețe mari, panouri solare asezate peste anumite culturi agricole – gen strat peste strat (spre exemplu, peste cultura de porumb). În acest fel vom reduce încălzirea solului, vom tempera umiditatea din sol și vom crește și eficiența panourilor solare, față de montarea lor pe sol (cu randament inferior) din motive simple (temperatura e mai redusă din cauza vegetației care crește sub panouri). Temperatura și poluarea influențează eficiența panourilor!!     Energia produsă de panouri poate fi utilizată pentru pomparea apei pentru eventuale irigații. Iar porumbul poate fi o excelenta sursa de biocombustibili.”

Advertisements
  

SURSA TOPIASI.RO

Advertisements
Advertisements

Related posts

Conferință de presă 14 iulie 2022: Rățoi anunță că la anul s-ar putea să nu mai fie viceprimar! (VIDEO)

Redacția

Județul Iași se află sub cod galben de instabilitate atmosferică

Redacția

Regulile pe care trebuie să le respecte turiștii care vor să petreacă 1 mai și Paștele pe litoral. Bode: Legea n-o negociem cu nimeni

Redacția
Încarcă...