NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Două sărbatori religioase importante în această sătămână

Prima săptămână a noului an aduce, din punct de vedere religios, două sărbători importante pentru viața creștină: Botezul Domnului și Ziua Sfântului Ioan Botezătorul.  

Boboteaza, cum este numită popular prima dintre ele, amintește de începutul misiunii lui Iisus Hristos în lume, o misiune pregătită de profeții Vechiului Testament. Ultimul dintre ei a fost Ioan Botezătorul, cel care l-a și întâlnit pe Mesia. Conform evangheliilor, întâlnirea a avut loc la Iordan, unde Ioan îi boteza pe cei care se pocăiau. Ioan l-a botezat și pe Iisus și l-a recomandat ca pe Mântuitorul așteptat de poporul ales. Botezul Domnului este rememorat la 6 ianuarie în biserici, la Liturghie și la slujba specială de sfințire a apei.

Conform tradiției creștine răsăritene, după o mare sărbătoare, este prăznuit personajul uman care a avut cel mai important rol în cadrul evenimentului sărbătorit. Așa se face că la 7 ianuarie este cinstit Sfântul Prooroc Ioan, omul care l-a botezat pe Iisus în Iordan.

Tot la 7 ianuarie, creștinii de stil vechi sărbătoresc Nașterea Domnului, cu un decalaj de 13 zile față de ceilalți creștini rezultat din diferența între calendarele folosite în lumea creștină.   Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit săptămâna aceasta de creștinii din Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Serbia, Ţara Sfântă și Muntele Athos.

  

În Biserica Ortodoxă Română, anul în care tocmai am intrat a fost declarat Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul.

radio romania actualitati

Advertisements

Related posts

Efectele grevei poştaşilor: o sută de lei în plus la salariu!

Redacția

S-a publicat Ghidul consultativ pentru investiţii în irigaţii

Redacția

De vorbă cu strada 16 Decembrie 2016: Procurorii pășcăneni interpretează altfel legea / Alegerile parlamentare se simt la buzunar

Redacția
Încarcă...