RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

„Afterschool“ cu bunica vs afterschool privat. Ce alternative au părinţii din Iași

Costurile unui astfel de serviciu variază la firmele private între 500 şi 800 de lei. Preţurile erau la jumătate în sistemul neoficial practicat de învăţători până de curând, cu acordul directorilor, în clasele în care copiii învăţau de dimineaţă.

 

Dispariţia programului neoficial denumit „afterschool în clasă“ din şcolile de stat ieşene a creat în rândul părinţilor ne­mul­ţumiri şi panică, deoarece mulţi dintre aceştia nu au cum să ajungă laora 12 la şcoală să-şi ia copiii, şi nu au cu cine să îi lase până la ora 16, când majoritatea ies de al serviciu. Astfel, întrebarea principală pe care şi-o pun majoritatea este: „afterschool cu bunica sau bona“ ori afterschool la privat?

  

Şi bona rămâne o variantă pentru mulţi părinţi care îşi permit să plătească pe cineva special pentru acest lucru, acasă. Deoarece vârsta este una sensibilă, copiii fiind încă în perioada poveştilor, bunica poate fi soluţia ideală pentru mulţi dintre elevi. O altă soluţie rămâneafterschool-ul privat, unde ieşenii îşi pot duce copiii după ora 12, până la orele 16 sau 17, în funcţie de programul fiecărui centru educaţional.

„Ter­menul de afterschool este un termen care acoperă o activitate mai complexă de după-amiaza. Sigur că, pentru un şcolar de vârstă mică, bunica îi asigură sprijinul emoţional de care are nevoie într-un cadru calm, cald. Pe măsură ce activitatea şcolară se diversifică, este nevoie de un sprijin avizat în rezolvarea temelor. Prin urmare, aş aşeza lucrurile în funcţie de vârstă. «Şcoala după şcoală» era singurul program avizat de minister dar care a generat numeroase discuţii, iar acum se lucrează, şi până la sfârşitul lunii octombrie va exista o variantă, ca să se dea un cadru legislativ. S-a creat astfel această criză pe care părinţii copiilor de vârstă şcolară primară o resimt, intervalul orar în care aceştia merg la serviciu fiind mai mare“, a precizatCamelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. 

Care sunt costurile

Întrebată dacă se poate ajugne la o variantă de genul „Şcoală cu program prelungit“, după exemplul grădiniţelor cu program prelungit, inspectorul şef al ISJ a menţionat faptul că este puţin probabil să se poată, deoarece la grădiniţă există două norme, două educatoare, iar la şcoală un singur învăţător.

„În şcoală nu avem baza legală să considerăm că norma învăţătorului şi a profesorului se face şi după-amiaza“, a declarat Camelia Gavrilă.

Însă nu toate centrele au afterschool pentru toţi cei care doresc să-şi înscrie copilul. Există şi centre cu dedicaţie pentru o anumită şcoală, ori chiar o anumită învăţătoare, care plăteşte chirie pe spaţiu şi unde vine doar cu „copiii ei“, cum este cazul clubului Manuki din Iaşi.

Există însă şi cluburi şi centre unde orice ieşean îşi poate înscrie copilul la programul afterschool, costurile variind de la o zonă la alta. Cert este că un părinte care alege o astfel de variantă trebuie să scoată din buzunar sume cuprinse între 500 şi 800 de lei pentru patru sau cinci ore petrecute la afterschool.

„Noi până anul trecut am avut afterschool, şi vrem să reluăm acest program. Copiii erau aduşi la noi de către părinţi ori de către o firmă de transport, cu care în­cheiasem un contract. Progra­mul era de la ora 12 la 16.30, timp în care copiii luau masa, făceau activităţi recreative şi teme. Preţul diferă în funcţie de renumeraţia învăţătorului, şi dacă părintele vrea şi transport sau nu. Suma pe zi se învârte în jurul a 35 de lei, însă poate coborâ ori urca în funcţie de mai mulţi factori. Am avut un singur învăţător de la o şcoală unde nu se făcea afterschool“, a declarat Sebi Cupşan, managerul clubului Ekisplace din Copou.

Acest a amenţionat că va anunţa pe site-ul clubului dacă programul afterschool se va relua anul acesta şi cum pot părinţii ieşeni să-şi îns­crie copilul. 

Ce variante sunt

Şi la Europrecepta ieşenii pot găsi un loc unde copiii lor să-şi facă temele sub supravegherea unui cadru didactic. Programul afterschool este de la ora 12.30 la ora 17. Pe lună, părinţii trebuie să plătească în jur de 600 de lei, bani în care intră masa, activităţile recreative, te­mele şi atelierele. Cei care nu doresc ateliere plătesc doar suma de 21 de lei pe zi (circa 420 de lei lunar). Cei interesaţi pot suna la numărul de telefon 0741.057.579 sau pot accesa site-ul europrecepta.ro.

Ieşenii care locuiesc în Tătăraşi au posibilitatea să-şi înscrie copilul la Centrul 1-2-3 Education, care se află pe es­planada Oancea. Aici, programul de afterschool scurt (orele 12-16) costă 500 de lei, iar programul lung (orele 12-18) costă 750 de lei. Pentru copiii care învaţă după-amiaza există şi before-school, cu un program de la ora 7.30 la ora 12.30, preţul fiind de 600 de lei pe lună. Părinţii scapă de grija de a duce copilul de la şcoală la afterschool, deoarece zilnic personalul de la centru merge prin şcoli şi adună copii. Cei care doresc să-şi înscrie copilul la acest centru pot suna la numărul de telefon 0752.914.360, sau pot intra pe site-ul 1-2-3.education.

Tot în Iaşi mai există şi clubul Kids 4 Kids, care de anul acesta organizează şi afterschool, pe lângă cursurile de pictură, chitară, dans etc. Aici, transportul şi masa sunt asi­gurate, iar copiii care participă şi la cursurile din cadrul clubului au parte de o reducere de 10% pentru programul afterschool. Clubul este situat în Nicolina, iar pentru mai multe detalii cu privire la preţ sau alte curiozităţi puteţi suna la numărul de telefon 0758.926.503 sau puteţi intra pe site-ulkidsforkidsclub.blogspot.ro.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

„Un mărțișor pentru mama”, spectacol de 8 Martie la Clubul Copiilor din Pașcani

Oana Cordoneanu

Activitate educativă desfășurată de polițiști cu elevii de la Liceul Teoretic “Miron Costin”

Redacția

EXPERIENŢA UNUI STUDENT SPANIOL VOLUNTAR AL ASOCIAŢIEI ASIRYS TÂRGU FRUMOS

Ema Roman
Încarcă...