RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Avem cea mai mare creştere a vânzărilor din UE

România a înregistrat în august a doua mare creştere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 11,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce la nivelul UE avansul mediu a fost de 2,1%, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică Eurostat. 

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat miercuri că cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei, a avansat în august cu 12,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, ritm accelerat faţă de luna precedentă, şi a fost susţinută mai ales de vânzările de carburanţi şi de bunuri nealimentare. Datele INS sunt brute, în timp ce Eurostat publică cifre ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare. Cel mai înalt ritm de creştere din ultimele luni a fost înregistrat în februarie, de 21,8% faţă de februarie 2015, nivel record din 2008 încoace. 

Cumulat pe primele opt luni, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 16,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. La nivelul UE, cea mai mare creştere anuală a vânzărilor de retail a avut loc în Luxemburg (plus 12,6%), urmată de România (plus 11,7%) şi Polonia (plus 10,8%). Scăderi au înregistrat Franţa (-1,5%) şi Danemarca (-0,8%). În zona euro, vânzările cu amănuntul au crescut în august cu numai 0,6% faţă de intervalul similar al anului 2015. Comparativ cu luna iulie, vânzările de retail din România au crescut în august cu 0,2%, faţă de un declin de 0,1% la nivelul Uniunii Europene şi al zonei euro. Potrivit datelor INS, comparativ cu luna iulie, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în august cu 2,6% pe serie brută şi cu 0,3% în cifre ajustate la influenţele sezoniere şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare. La nivelul UE, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Luxemburg (plus 3,6%), Irlanda (plus 1,5%) şi Slovacia (plus 1%) şi cele mai mari scăderi în Estonia, Polonia şi inlanda (-0,6%). 

  

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Primăria Pașcani organizează dezbatere publică pe marginea proiectului de buget și a listei de investiții pe anul 2022

Marius Parteni

Important pentru pășcănenii care au restanțe la plata taxelor și impozitelor locale!

Marius Parteni

Consiliul Local Pașcani convocat într-o ședință. Pe ordinea de zi sunt două proiecte!

Iulia Huțanu
Încarcă...