RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

ADMITERE 2013! Astazi incepe selectia viitorilor studenti la universitatile de stat

Astazi, atat Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi, cea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad, Alexandru Ioan Cuza (UAIC) si cea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T.

Popa demareaza procesul de selectie a viitorilor studenti. Astfel, concursul de admitere din sesiunea 2013 se va derula la UTI dupa cum urmeaza: sesiunea de vara: de astazi si pana pe 31 iulie – admitere si afisare rezultate, iar sesiunea de toamna – 9 – 20 septembrie. Numarul de locuri scoase la concurs, la admiterea de anul acesta la studii de licenta este de 2.950 la buget si 555 la taxa, in timp ce la master este de 1.750 la buget si 1.053 la taxa. Doar la facultatile de Arhitectura si de Automatica si Calculatoare exista testari scrise. Înscrierile la licenta si master de la USAMV vor dura pana pe 25 iulie, programul fiind între orele 8.00 si 16.00. Cei care opteaza pentru a deveni studenti ai institutiei noastre au la dispozitie o oferta educationala diversa si competitiva, diplomele fiind recunoscute în toate tarile Uniunii Europene. Peste 850 de locuri (studii licenta – n.r.), finantate de la bugetul de stat sau cu taxa, sunt scoase la concurs în cadrul a treisprezece specializari din cele patru facultati. Criteriile de admitere sunt, dupa notele de la Bacalaureat: 50 la suta nota la limba si literatura româna respectiv 50 la suta nota la alta proba scrisa, la alegere.

Admitere in baza unor teste scrise si de aptitudini

  

Înscrierea la concursul de admitere la UMF, în sesiunea din iulie 2013, se deruleaza pana pe 21 iulie, iar testul grila (in baza caruia se face admiterea – n.r.) va avea loc în data de 24 iulie. “Admiterea la studiile de licenta pentru domeniul Sanatate, atât pentru locurile finantate de la buget, cât si pentru locurile cu taxa în lei sau în valuta, se realizeaza numai prin concurs de admitere. Concursul consta în sustinerea unui test grila la disciplinele Biologie clasa a XI-a (Anatomia si Fiziologia omului – n.r.) sau Chimie Organica pentru specializarile Medicina si Medicina Dentara, cât si pentru specializarile Asistenta Medicala Generala, Nutritie si Dietetica, Balneo-fiziokinetoterapie si Recuperare Medicala si Tehnica dentara, cu mentiunea ca pentru aceste specializari, cu 180 de credite, gradul de dificultate al întrebarilor va fi corespunzator. Pentru specializarea Farmacie, examenul de admitere va consta într-un test grila la Chimie Organica”, se mentioneaza in metodologia admiterii de la Medicina. In total, sunt disponibile 1.901 locuri, dintre care la buget 702, la toate cele patru facultati, toate la programe de licenta. Pe de alta parte, pana pe 19 iulie este programata admiterea la Cuza. Institutia de învatamânt superior pune la dispozitia viitorilor studenti, la programe de licenta in cadrul celor 15 facultati, un numar total de 6.245 de locuri, atat la buget cat si taxa, toate la forma de învatamânt de zi. De asemenea, in acelasi interval, este programata si admiterea la master. Aici, pe cele peste 3.500 locuri (buget si taxa – n.r.), absolventii vor candida pe urmatoarele tipuri: master profesional, orientat preponderent spre formarea competentelor profesionale, master de cercetare, orientat preponderent spre formarea competentelor de cercetare stiintifica. “Invatarea realizata in cadrul masterului de cercetare poate fi echivalata cu primul an de studiu din cadrul programelor de studii universitare de doctorat”, se precizeaza in metodologia UAIC. Aici, Facultatea de Drept este singura la care va exista si o testare scrisa la admitere. La Universitatea de Arte George Enescu (UAGE), in functie de facultate, admiterea a demarat deja si va continua pana in luna septembrie. Aici, selectia se va face atat in baza unor evaluari scrise, dar si a unor probe de aptitudini. Detaliile complete pot fi consultate aici:http://www.arteiasi.ro/ – sectiunea Admitere.

sursa www.bzi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Programul „Micii Grădinari”, derulat în județul Harghita, îi învață pe copii ce înseamnă un stil de viață sănătos, prin consumul de legume din propria grădină. Elevii primesc gratuit pachete de semințe

Redacția

Elevii critică decizia privind vacanța de o lună de Paști: “Să fim onești. Câți copii și părinți vor sta acasă?”

Redacția

Școlile din Pașcani sunt pregătite pentru a fi deschise pe 8 februarie

Răzvan Grecu
Încarcă...