RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Actul care îi lasă pe fermieri fără despăgubiri

Secretarul Comisiei de Agricultură din Senat, Tanczos Barna, a anunţat că agricultorii trebuie să depună cereri la primăriile de care aparţin pentru a primi despăgubiri pentru pagubele produse de secetă * în caz contrar, nu vor primi „niciun leu“ pentru suprafeţele şi culturile calamitate.

 

  

Tanczos Barna, secretarul Comisiei de Agricultură din Senat, a anunţat care este prima condiţie pentru ca fermierii să beneficieze de bani de la stat în contul pagubelor produse de secetă.

„Atrag atenţia tuturor fermierilor că procedurile de despăgubire pentru pagubele cauzate de secetă pornesc cu cererea fermierului, care se depune la primăria pe raza căreia îşi are domiciliul. Niciun leu nu va fi plătit fără ca fermierul să îşi anunţe pagubele la nivelul acestei comisii locale, care se formează prin grija primarului şi care face prima evaluare a pagubelor. Chiar dacă ministerul lucrează la hotărârea de guvern prin care pe sistemul de minimis vor plăti anumite sume pentru aceste calamităţi, nimeni nu va fi despăgubit, niciun leu nu va fi plătit dacă nu a fost anunţată paguba”, a spus Tanczos Barna.

Ce trebuie să conţină cererea
Potrivit acestuia, fermierul trebuie să depună o cerere la primărie, în care va specifica suprafaţa afectată de secetă, cultura şi paguba suferită, apoi comisia locală pentru situaţii de urgenţă va evalua situaţia pe teren, va aprecia suprafaţa, procentul de afectare şi va estima valoarea pagubelor, iar ulterior comisia judeţeană pentru situaţii de urgenţă va verifica veridicitatea datelor, va întocmi situaţia centralizată şi o va înainta Ministerului Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara în această săptămână că autorităţile vor acorda diferenţiat despăgubirile specifice fermierilor mici şi fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Totodată, ministrul susţinea că nu există o evaluare precisă a efectelor secetei în agricultură. Tot luni, reprezentanţii agricultorilor, ale căror culturi au fost grav afectate de secetă în ultimele luni, se declarau nemulţumiţi de durata evaluării pagubelor de către autorităţi, dar şi de ineficienţa cheltuielilor cu sistemul de irigaţii.

La începutul lunii august, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, a declarat că seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, a determinat producătorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentând investiţii nerecuperabile, şi va majora preţurile produselor româneşti, în perioada următoare.

Cât de pârjolit este Iașul

„Încă nu s-a luat nicio decizie clară în acest sens. La nivelul Ministerului Agriculturii există, într-adevăr discuţii pe această temă, intenţia fiind de a acorda ajutorul minimis pentru persoane fizice şi ajutoare de stat pentru persoanele juridice“- Neculai Olariu, şeful Compartimentului Inspecţii Iaşi din cadrul Direcţiei Generale de Control Antifraudă şi Inspecţii a Ministerului Agriculturii.

Sursa www.ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Atenţie, şoferi! Ceaţă densă pe drumul Târgu Frumos – Paşcani – Moţca!

Ema Roman

Pompierii voluntari din Lespezi, locul II la etapa judeţeană a concursului SVSU Iaşi

Ema Roman

Beneficiile unei linguri de miere, seara. Reface ficatul și stimulează slăbirea

Oana Cordoneanu
Încarcă...