RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

90 de ani de asistenţă medicală la Spitalul General CF Paşcani

Spitalul General CF Pașcani împlinește astăzi, 24 noiembrie, 90 de ani de la înființare. Iniţial se numea Infirmierie Baie, fiind primul spital de acest gen din ţară. În timp, instituţia spitalicească a suferit mai multe modificări, atât de structură cât şi la nivel managerial. Astăzi, în cadrul Spitalului CF Paşcani funcţionează şapte secţii şi o farmacie, precum şi un ambulatoriu de specialitate. La conducerea instituţiei se află, de la începutul acestui an, medicul Cătălina Roşca. 

 

Primul medic de arondisment din Pașcani, cu studii în străinătate, a fost, încă din 1867, un oarecare Ludovic de Santivany, licențiat în medicină, magistru în „hirurgie”, „acușer” (mamoș) și veterinar, originar din Transilvania. 

  

În 1896 ia ființă în Pașcani primul spital rural, al cincilea în ordine cronologică înființat în județul Suceava. În 1909 se angajează aici, pentru șase luni, viitorul mare chirurg  Nicolae T. Hortomei, întemeietor de școală medicală la Iași și București, academician și ministru al Sănătății.

În sfârșit, la 24 noiembrie 1927, ia ființă actualul Spital General CF Pașcani, având denumirea “Infirmierie Baie”, primul spital de acest gen din țară.

În anul 1945 spitalul s-a extins cu încă un tronson, însumând un număr de 56 de paturi, iar în anul 1955 cu un al treilea tronson, însumând 110 paturi pentru medicină internă și chirurgie generală.

În perioada 1972 – 1973, s-a mărit și mai mult capacitatea  de spitalizare, ajungându-se la 155 de paturi.
Această dezvoltare aproape spectaculoasă a Spitalului feroviar din localitate se datorează și dezvoltării sistemului național de căi ferate, Staţia C.F.R. Paşcani fiind, de la inaugurare şi până în prezent, cel mai important nod de cale ferată din Moldova.

După anul 1989, spitalului i s-a mai atribuit o construcție nouă (dată în folosință în anul 1994), dar se pare că n-a mai folosit la nimic. Spitalul CF Pașcani intrase, împreună cu întreaga rețea a Spitalelor CFR, într-un vast „proiect” ministerial de distrugere en-grosși en-detail, pe orice cale și cu price preț. Anul trecut, de pildă, spitalul era în comă profundă, fiind pe punctul de a se închide. Printr-un miracol – sau, mai bine zis, prin devotamentul câtorva zelatori (liderul sindicatului din spital, medici, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR) – și-a revenit și iată că acum, cu un manager care nu are sindromul pompierului piroman (adică acela de a distruge ce ar trebui să îngrijească) aniversează 90 de ani. Un bun prilej de a evoca locul în care se află plasat, zona, trecutul, istoria, reperele morale.

 

Related posts

Doi copii cu forme moderate de Covid, internaţi la “Sf. Maria”

Redacția

Medicii de familie din județul Iași aşteaptă stimulentele pentru că au avut pacienţi cu COVID

Redacția

Statul nu le mai dă bani cuplurilor care nu pot face copii. Nu mai sunt fonduri pe 2024

Redacția
Încarcă...