NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

354 de ieșeni sunt izolați la domiciliu: toți au trecut prin zone cu risc de coronavirus în Italia

Vineri erau înregistraţi cu 50 mai puţini: 304. Autoizolarea la domiciliu este pentru 14 zile, timp în care persoanele sunt urmărite de cadre medicale. Dacă nu apar simptome de gripă în acest timp, persoana poate ieşi din izolare.

Faptul că Italia rămâne una dintre ţările de top în preferinţele românilor, în general, şi ale ieşenilor, pentru un loc de muncă în străinătate, este confirmat inclusiv în contextul epidemiei cu coranavirus. Astfel, dacă vineri, 28 februarie, erau 304 persoane autoizolate la domiciliu după ce au călătorit în zone cu risc, ieri, numărul acestora a ajuns la 354. Toţi sunt cetăţeni cu domiciliul în Iaşi, şi toţi au tranzitat regiunile din Italia afectate de epidemie. Amintim că autoizolarea la domiciliu este valabilă pentru o perioadă de 14 zile. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au anunţat că ieşenii autoizolaţi nu au simptomatologie specifică.

Concediu medical pentru cei izolaţi

În vederea îndeplinirii acţiunii de supraveghere a persoanelor izolate la domiciliu, în această perioadă, medicii de la Compartimentul de Epidemiologie din cadrul DSP Iaşi sunt sprijiniţi de medici rezidenţi care au ca specialitate medicină preventivă, şi care zilnic monitorizează telefonic starea de sănătate a acestor persoane. Nu sunt persoane aflate în carantină în spaţiile special amenajate. La nivelul judeţului Iaşi există 141 de paturi destinate suspecţilor cu infecţia cu coronavirus, inclusiv modulele puse la dispoziţie de Primăria Iaşi. Până acum, spun reprezentanţii DSP, nu sunt persoane confirmate cu coronavirus. Toate testele efectuate la persoane cu suspiciuni de infecţie cu coronavirus din judeţul IaşI, dar şi din alte judeţe, realizate la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ Iaşi, au ieşit negative. Precizăm că, la începutul săptămânii trecute, Ministerul Sănătaţii a elaborat procedura pentru eliberarea concediilor medicale în caz de carantină. În acest sens, Direcţia de Sănătate Publică a înştiinţat medicii de familie din judeţul Iaşi cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru eliberarea certificatului de concediu medical persoanei care este izolată la domiciliu. După stabilirea carantinei, la domiciliu sau în spaţiile special amenajate, pentru persoanele cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, DSP eliberează certificate în care vor menţiona durata perioadei de carantină, ţinând cont de recomandările Ministerului Sănătăţii şi de contextul epidemiologic intern/internaţional. În baza certificatului eliberat de direcţiile de sănătate publică, medicul de familie eliberează certificatul de concediu medical.

Advertisements
  

Gripa sezonieră e mai rea

Advertisements

În acelaşi timp, medicii atrag atenţia în schimb asupra unei alte boli de sezon, respectiv gripa, ale cărei simptome se aseamănă cu cele ale infecţiei cu COVID 19. Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul sezonului şi până în prezent, la Iaşi s-au înregistrat 107 cazuri de gripă (41 cazuri de tip AH1, 17 cazuri de tip AH3, 47 cazuri de tip B şi două cazuri de tip A). Menţionăm că în judeţul Iaşi s-au înregistrat opt decese confirmate cu virus gripal. Ieri, o femeie, de 69 de ani din comuna Ciurea, a ajuns în stare gravă la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon“, primind diagnosticul de gripă de tip A. După cum a menţionat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU SMURD Iaşi, pacienta a fost direcţionată la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.

ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Concurs de strâns gunoaie pentru elevii din județ. Premiul: o tablă interactivă

Redacția

CFR se judecă de 22 de ani pentru chiria unui restaurant McDonald’s din Iași / Compania susține că îi aparține o mare parte din terenul pe care a fost construită clădirea, în 1997

Redacția

Acvaplanare şi carambol pe europeană: trei maşini avariate, opt victime (Foto)

Redacția
Încarcă...