NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

3.089 de semnături au fost depuse astăzi la Primărie pentru ieșirea din ARSACIS și denunțarea contractului de delegare a serviciului de apă-canal către ApaVital Iași!

Premieră pentru Pașcani și probabil pentru întreaga țară. Astăzi au fost depuse la registratura Consiliului Local două proiecte de hotărâre inițiate de doi cetățeni din Pașcani care au ca scop retragerea municipiului nostru din ARSACIS, dar și denunțarea unilateral a contractului de delegare a serviciului de apă-canal către ApaVital.

Demersul a fost făcut în baza legii 215/2001 și a avut sprijinul a 3.089 de pășcăneni cu drept de vot, asta deși erau obligatorii doar 1.826 de semnături, adică 5% din cei 36.520 de cetățeni cu drept de vot. Alte 1.200 de semnături au fost retrase din dosar chiar de către inițiatori deoarece au constatat că acestea nu îndeplineau condițiile legale și anume existau omisiuni la datele de identificare ale susținătorilor.

  

Dumitru Popa și Ion Moțatu, cei doi inițiatori, au motivat acest demers pentru Actualitatea TV. Aceștia susțin că ApaVital încalcă, prin refuzul lor de a încheia contracte individuale cu cetățenii care locuiesc la bloc, mai multe legi.

"Dosarul cu semnături pe care îl depunem astăzi la Primăria Municipiului Pașcani conține 3.089 de semnături. Avem dosarul cu semnăturile în original și un dosar cu semnăturile în copii. Avem expunerile de motive la cele două proiecte de hotărâre, una de ieșire din ARSACIS și a doua de denunțare a contractului de delegare conform cu Ordonanța Guvernului 717 care spune că în cazul unui interes major local se poate denunța unilaterală contractul de delegare. Aștepăm ca aleșii locali să ia la cunoștință de toate notificările pe care le-am făcut în expunerea de motive la legile pe care considerăm noi că le încalcă Apavitalul prin refuzul de a încheia contracte individuale cu cetățenii care locuiesc în blocuri și interpretarea cu rea credință credem noi a unor prevederi din lege. Sperăm ca și consilierii locali să voteze aceaste două proiecte de hotărâre, mai ales că atât eu câ și cei care au semnat nu văd absolut nici un avantaj pentru municipiu,"  a explicat Dumitru Popa unul dintre inițiatori.

 "În momentul în care aceste două proiecte de hotărâre inițiate de noi și de cetățenii municipiului vor ajunge pe masa consilierilor solicităm conducerii Primăriei ca acea ședință să aibă loc în sala mare a Primăriei și să participe un număr cât mai mare de cetățeni. Acolo vom vedea cum vor vota consilierii: pentru pășcăneni sau pentru Apavital, " a puncta și Ion Moțatu, cetățean plătitor de taxe și impozite după cum îi place să se recomande.

Secretaraul UAT Pașcani, Mircea Zuzan, a declarat pentru Actualitatea TV că demersul pășcănenilor se încadrează în prevederile legale și că numărul de semnături îndeplinește condițiile minime pentru ca aceste inițiative să poată ajunge pe masa de lucru a legislativului local.

 "Sunt doi pășcăneni  care au inițiat două proiecte de hotărâre. Astăzi am avut discuții și am primit materialele conform legii 215/2001 și a Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Local. Au fost înregistrare la Consiliul Local, dar mai important este de precizat că în spatele lor se află liste de 3100 de semnături. Am verificat dacă este acel procent de 5 % cum prevede legea  pentru inițierea unor proiecte de hotărâre. Le-am raportat la numărul cetățenilor cu drept de vot din Municipiul Pașcani care astăzi, 21 august sunt de 36. 520. Până în acest moment aceste proiecte de hotărâre au urmat și au respectat toate criteriile impuse de lege,"  a declarat secretarul UAT Pașcani, Mircea Zuzan.

Menționăm că în paralel au fost strânse 2.200 de semnături pentru organizarea unui referendum în urma căruia pășcănenii să hotărască dacă actuala conducere a municipiului mai merită încrederea comunității. Pentru acest demers sunt necesare minim 9.130 de semnături, adică 25% din numărul cetățenilor cu drept de vot din municipiu.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Bugetul Primăriei va fi postat pe site-ul instituției. Dezbatare publică în 30 de zile

Marius Parteni

Sute de trandafiri vor fi plantați pe raza municipiului Pașcani

Oana Cordoneanu

Cererea unui focșănean, de a vinde vinuri în piața din Pașcani, respinsă de către autoritățile locale

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site