RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

1.300.000 de români își serbează astăzi prenumele

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc astăzi, 8 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

 

Sărbătoare deosebit de importantă pentru ritul Ortodox, Biserica Ortodoxă Română cinsteşte în această zi Puterile cereşti, „a celor fără de trupuri“. Conform credinţei creştine, lumea îngerească a fost creată de către Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent şi nici din fiinţa Sa. Chiar dacă nu se vorbeşte expres despre crearea îngerilor în Sfânta Scriptură, Biserica acordă totuşi o importanţă deosebită acestora.

  

Astfel, li se înalţă acestoa rugăciuni inclusiv la Proscomidie, momentul cel mai important al Sfintei Liturghii, când pâinea şi vinul se transformă în Sângele şi Trupul Mântuitorului. Vizavi de faptul că Biblia nu menţionează nimic de crearea îngerilor, Sfinţii Părinţi afirmă că ar exista două motive pentru care există puţine menţiuni cu privire la ei. Primul ar fi faptul că evreii din acea perioadă erau înclinaţi spre idolatrie, fiind înconjuraţi de popoare politeiste, iar al doilea, spun părinţii Bisericii, ar fi faptul că în cartea Facerii se urmăreşte doar prezentarea începuturilor lumii văzute. Importanţa sărbătorii pentru Biserica Ortodoxă Română, dar şi pentru români în general poate fi observată din frecvenţa cu care acestea sunt adoptate ca nume la botez.

Astfel, se estimează că peste 1.300.000 de români îşi serbează astăzi onomastica. Conform unei statistici a Ministerului Internelor, în România sunt aproape 800.000 de români care îl au drept patron spiritual pe Arhanghelul Mihail, având prenumele Mihail, Mihaela sau derivate de la acestea, iar aproape 500.000 îl au ocrotitor pe Arhanghelul Gavril, având prenumele Gabriel, Gabriela sau altele asemănătoare.

În Iaşi, cei care doresc să participe azi la slujba religioasă într-un lăcaş care are ca hram pe Sfinţii Arhangheli pot merge în campusul Tudor Vladimirescu, la paraclisul care are ca ocrotitori pe Mihail şi Gavril. De asemenea, în Cartierul Canta mai poate fi găsită o biserică cu aceiaşi ocrotitori.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Sursă neaşteptată de apă, descoperită pe Lună în “mărgele de sticlă”

Redacția

Programul hramului la capela eroilor din Parohia Blăgești

Redacția

Manifestări dedicate Zilei Eroilor la Pașcani

Oana Cordoneanu
Încarcă...