NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunțat când se vor ieftini gazele

Virgil Popescu a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla cât de curând, odată cu liberalizarea pieţei. Consumatorii casnici îşi pot schimba oricând furnizorul în cel mult 21 de zile, indiferent dacă au semnat sau nu contracte noi.

De la 1 iulie 2020, piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu 1 iulie 2020, iar cea a energiei electrice, de la 1 ianuarie 2021. „În momentul de faţă, la 1 iulie, este cel mai propice moment pentru liberalizarea pieţei de gaze naturale, pentru că preţurile gazelor în regiune sunt cele mai mici din istorie. Vorbim de un preţ la bursa de la Viena în cursul lunii iunie de 24-25 de lei pe MWh, faţă de preţul reglementat în România de 68 de lei. Deci este un moment prielnic şi piaţa europeană este liberă, iar noi trebuie să ne aliniem. Eu cred că prin această liberalizare toţi consumatorii români, atât cei casnici, cât şi cei industriali, au de câştigat”, a arătat Popescu, potrivit Agerpres.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, este nemulțumit de unele aspect, legate de prețurile fixate de companiile de gaze. „Sunt uşor dezamăgit de reacţia furnizorilor, în special a furnizorilor mari care au foarte mult din piaţă, care au încercat să profite de pe urma faptului că românul e conservator şi poate că nu se informează corect. Există un comparator al preţurilor la gaze naturale pe site-ul ANRE, au apărut deja oferte – şi nu vorbesc de companii mici, ci de companii mari care în momentul de faţă sunt furnizori de energie electrică şi intră pe piaţa gazelor naturale – care oferă preţuri cu 15-20% mai mici decât preţurile pe care le au ceilalţi doi furnizori (E.ON şi Engie – n.r.). Cred că şi aceştia, până la urmă, vor examina şi, decât să piardă cota de piaţă, cred că vor scădea ofertele, vor face oferte alternative, astfel încât şi preţul lor să fie undeva între 10-15% mai mic pentru consumatorul casnic”, a spus Popescu.

Orice consummator va putea, spune Virgil Popescu, să-și schimbe furnizorul. A dezvăluit și perioada pe care o are la dispoziție, chiar dacă a semnat contractul. „Îi sfătuiesc pe consumatori să se informeze, să se uite pe internet, să se uite pe site-ul ANRE, să nu se grăbească şi să ştie că oricând pot schimba un furnizor de gaze naturale printr-o notificare simplă, e o procedură simplă. Deci faptul că au semnat un contract sau au un contract în derulare nu înseamnă că nu îl pot schimba. Dacă au facturile achitate la zi, chiar dacă au semnat un contract, pot să se mute oricând la alt furnizor, cu o notificare prealabilă de 21 de zile”, a precizat oficialul guvernamental.

  

Virgil Popescu mai spune că totul se va regla în luna iulie a acestui an. „Suntem dispuşi să aşteptăm să vedem cum vom sta în iulie, cum se reglează piaţa, şi vom interveni dacă vedem că sunt speculaţii. Vom interveni pe Legea concurenţei şi ne vom asigura că diferenţa de preţ de achiziţie a furnizorilor se va regăsi şi în preţul final al cumpărătorilor. Dar eu sper să nu ajungem aici. Fiind un liberal, sper ca piaţa să se regleze. Eu am răbdare şi cred că în cursul lunii iulie toate lucrurile se vor regla şi vom vedea că şi marii furnizori clasici de gaze naturale vor scădea preţurile cam în aceeaşi zonă, cu 10-15%.

Ştim ce avem de făcut, am discutat cu Consiliul Concurenţei şi am găsit soluţiile, dar, sincer, eu nu vreau să le aplic decât dacă este cu adevărat necesar. Dar haideţi să vedem preţurile de la 1 iulie, ofertele din 10 iulie, din 12 iulie, pentru că îi trebuie pieţei un timp să se regleze. Eu sunt ferm convins că vom avea oferte şi ale celor doi mari furnizori sub preţul de acum cu 10-15%”, a aspus Popescu, potrivit rtv.net.

BZI

Advertisements

Related posts

Perdele de Pașcani, brandul românesc, există! Tradiția de 40 de ani este continuată sănătos!

Marius Parteni

UE investeşte 2,2 miliarde euro în 140 de proiecte-cheie de transport. Investițiile din România care vor primi finanțare

Redacția

Marea Britanie se pregătește de cea mai mare creștere a taxelor din ultimele decenii

Redacția
Încarcă...