Președintele județean al PSD Iași n-are replică în fața listei celor 11 primari și parlamentari ieșeni care au probleme cu legea: „După mine, ar trebui să se retragă, dar așa-i la noi!” Ajuns lider politic chiar în pragul pensionării, Victorel Lupu afirmă că este hotărât să curețe listele pentru viitoarele alegeri de toți cei care au dosare.
În CV-ul său figurează atât școala sovietică, „Ștefan Gheorghiu”, cât și cea americană, cursuri de administrație în Nebraska. „De la americani am învățat că trebuie să existe transparență totală în cheltuirea banului public”.
Numărul 1 în filiala ieşeană a Partidului Social Democrat (PSD), Victorel Lupu, vorbeşte într-un interviu acordat 7EST despre taberele din partid, despre situaţia lui Gheorghe Nichita, posibila candidatură a lui Mihai Chirica, dar şi cum vede el rezolvarea problemelor legate de primarii şi parlamentarii care sunt anchetaţi sau condamnaţi.
„Am lucrat cu Nichita, n-am fost omul lui”
7EST: – Cum de-a fost Dragnea de acord cu candidatura dumneavoastră la conducerea filialei, în condiţiile în care aţi fost tot timpul un apropiat al lui Gheorghe Nichita?
Victorel Lupu:
– Dacă timp de 20 de ani am lucrat în instituţiile unde şef era Nichita, şi la ApaVital, şi la Primărie, înseamnă că sunt „omul lui“?! Am lucrat cu el, dar nu am făcut ce a dorit el, în afara legii. Am fost director economic, am suficientă experienţă în acest domeniu şi cred că nu am încălcat cu bună ştiinţă legea pentru că aşa mi-a cerut Gheorghe Nichita.
Legat de conducerea filialei, eu de la început am spus că nu vreau. Am primit foarte multe solicitări din partea primarilor şi parlamentarilor PSD să candidez. Ei considerau că, în această perioadă tulbure, candidatura mea ar fi adus liniştea în filiala ieşeană a PSD. Am fost împreună cu domnul Chirica şi am discutat cu domnul Dragnea. Ni s-a propus să candidăm în tandem, eu ca preşedinte, Chirica – preşedinte executiv şi Vasile Câtea – secretar executiv.
– Cum vă înţelegeţi cu grupul Chirica – Iacoban – Câtea? Se vorbeşte despre confiscarea partidului de un grup de interese din afara organizaţiei, oameni de afaceri care îi manevrează pe cei trei. Cât de mare credeţi că este acest risc?
– Nu am elemente care să-mi arate că aceste persoane sunt manevrate din exterior. Eu cred că am început bine colaborarea, la alegeri. La congres am obţinut postul de vicepreşedinte şi membru al Biroului Politic Naţional. Suntem uniţi de aceleaşi obiective. Nu am o problemă să colaborez cu ei. Au fost ceva discuţii la început, dar s-au rezolvat.
„N-o să mă răzbun pe Mihalache și Bulgariu”
– V-aţi împăcat cu Mihai Mihalache, cel care v-a atacat dur la ultimele alegeri? Dar cu Cătălin Bulgariu?
– Ei au spus ce au spus, dar nimic nu este adevărat. Nu au putut demonstra nimic. Aşa, vorbe poate spune oricine! Nu am să mă răzbun pe ei. Mi-aduc aminte, ca exemplu, că a spus cineva că „a văzut ce am votat eu“. Cum să vadă, dacă votul este secret?!
– Ce trebuie schimbat în filială? Ce nu a mers?
– Nu cred că se poate spune că ceva nu a mers. Avem un număr foarte mare de primari, majorităţi în consiliile locale, orăşeneşti şi municipale, în Consiliul Judeţean. Ce să schimbăm? Prin alegerea noii echipe cred că vor dispărea tensiunile. Un membru poate avea o părere contrară, chiar încurajăm acest lucru, dar asta nu înseamnă că nu se va supune majorităţii. În democraţie, fiecare are dreptul să spună ce crede.
„Am spus că îl susțin pe Chirica”
– Este adevărat că vreţi să scăpaţi de senatorii Anghel Stanciu, Florin Constantinescu şi Neculai Răţoi?
– Ei au fost aleşi pentru patru ani. Deocamdată nu am discutat nimic pentru candidaţii la alegerile parlamentare din 2016. Urmează să ne gândim la alegerile locale şi, pe urmă, la cele parlamentare.
– S-a pus problema excluderii dumneavoastră din partid în primăvara acestui an? Ce s-a întâmplat?
– Cred că este o glumă! Eu sunt unul dintre cei mai vechi membri. Aşa, ca bârfă, se pot spune multe…
– Mihai Chirica se îndreaptă spre candidatura pentru funcţia de primar. Îl veţi susţine? Cine va candida din partea PSD la Consiliul Judeţean?
– Îl voi susţine total pe Mihai Chirica. Am spus de la bun început acest lucru. La Consiliul Judeţean, preşedintele va fi ales din rândul consilierilor judeţeni. Nu ştim dacă vom avea majoritate sau va trebui să facem o alianţă. Nu am stabilit încă.
– Condamnarea fiului dumneavoastră, în 2009, v-a afectat cariera politică?
– Cred că, într-o anumită măsură, da. Până la urmă, eu la vârful organizaţiei am ajuns acum, nu atunci. El este matur şi a răspuns pentru faptele sale.
De la „Ștefan Gheorghiu” la modelul american
– Aţi făcut doi ani la Academia „Ştefan Gheorghiu“, dar şi un curs de specializare la Universitatea Omaha – Nebraska. Care e diferenţa dintre modelul sovietic şi cel american?
– Să ştiţi că ce am învăţat la secţia de Administraţie locală a Academiei „Ştefan Gheorghiu“ se aplică şi acum. La cursul din SUA, lucrurile care s-au prezentat au fost particularităţi ale administraţiei americane. Ce am învăţat de acolo a fost că trebuie să existe o transparenţă totală în cheltuirea banului public.
– În toate declaraţiile de avere, menţionaţi un împrumut de 15.000 de lei către firma Diacora, a fiului dumneavoastră. Firma este dizolvată şi radiată din 2006…
– Aşa este. Suma aceea nu a fost recuperată şi nici nu va mai fi. Nu o s-o mai trec la următoarea declaraţie de avere.
Nichita, mazilit. Pantazi, bun de candidat
– Gheorghe Nichita, urmărit penal, dar fără a fi trimis în judecată, s-a autosuspendat din funcţia de şef al PSD Iaşi, subalternii l-au votat pentru a reveni, iar conducerea PSD s-a opus. Primarul Pantazi, de la Paşcani, e în funcţie şi vrea să candideze şi la anul. Dragnea a fost trimis în judecată, a fost condamnat în primă instanţă şi a devenit şef al PSD. Cum comentaţi?
– Prezumţia de nevinovăţie trebuie luată în calcul. În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Nichita, aşa a hotărât Biroul Politic Naţional. Ceilalţi nu au condamnări definitive. Nicio hotărâre nu seamănă cu alta.
– Este adevarat că veţi deţine funcţia de şef al organizaţiei judeţene doar până în 2016?
– Eu sunt ales până în 2017. Dacă voi avea „performanţe“ necorespunzătoare la alegerile de anul viitor, voi lăsa locul altuia. Dar, repet, mandatul meu este până în 2017.
articolul integral pe www.7est.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}