NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Una din cele mai vechi firme de construcţii din judeţ a lăsat o gaură de un milion de euro la buget

Constructorul Paşcani SRL a intrat în insolvenţă în urmă cu şase ani. După vânzarea activelor au rămas datorii neplătite în sumă de 5,7 milioane lei, din care numai 4,7 milioane la Fisc.

 

Bugetul de stat s-a ales cu o gaură de peste un milion de euro din falimentul uneia din cele mai vechi companii de construcţii din Paşcani, SC Constructorul Paşcani SRL. Intrată în insolvenţă în urmă cu şase ani, societatea a reuşit să recupereze doar aproximativ un milion de lei din vânzarea activelor, astfel că în acest moment rămân neplătite datorii totale de circa 5,7 milioane lei. Din toată această sumă, suma de 4,74 milioane lei este creanţă deţinută de Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi, care a primit sub 500.000 lei în urma încasărilor de pe urma bunurilor firmei. Cel mai de preţ activ, sediul de pe strada Moldovei, a fost achiziţionat de compania de construcţii Conest în iulie 2013 cu 325.000 lei. Până în acest an, în patrimoniul Constructorul Paşcani mai rămăsese un imobil de pe strada Gării, dar şi acesta şi-a găsit un nou proprietar, în persoana fiului primarului din Paşcani, Bogdan Pantazi.

  

cesta a cumpărat terenul şi clădirile prin intermediul unei întreprinderi individuale pe care o deţine, plătind 520.000 lei cu TVA inclusă. „Imobilul este compus dintr-un teren de 22.043,96 mp, situat pe strada Gării, pe care se află edificate următoarele construcţii industriale: corp C2 – Rezervor apă cu suprafaţă construită de 152,12 mp, corp C3 – Cabina poartă cu suprafaţa construită de 27,60 mp, corp C4 – Atelier cu suprafaţă construită de 178,10 mp şi baracă metalică, corp C5 – Pavilion Administrativ cu suprafaţă construită de 307,50 mp, corp C6 – Depozit pietriş cu suprafaţă construită 3.642,05 mp, corp C7 – Magazie var cu suprafaţă construită de 79,20 mp, corpul C8 – Hală producţie cu  suprafaţă construită de 2.595,43 mp, corp C9 – Centrală termică cu suprafaţă construită de 170,20 mp, corp C10 – Magazie cu suprafaţă construită de 61,42 mp. La acestea se adaugă o platformă betonată de 4.400 mp şi două maşini universale tâmplărie – circulară şi de şlefuit lemn”, potrivit unui raport al lichidatorului judiciar.

Advertisements

Alături de Fisc, mai „rămân cu buza umflată” Primăria Paşcani, care are de recuperat peste 813.000 lei taxe şi impozite locale neachitate de Constructorul, RAGCL Paşcani cu o creanţă de circa 80.000 lei sau firma Rom Elada cu 23.300 lei. Cu toate acestea, lichidatorul judiciar a considerat, în raportul cauzelor intrării firmei în insolvenţă, că nimeni din conducerea firmei nu se face vinovat de acumularea acestor datorii ce acum nu pot fi plătite. „Principala cauză care stă la baza intrării debitoarei în incapacitate de plată este declinul activităţii economice, ca o consecinţă a crizei generale şi, în mod deosebit, a celei specifice domeniului de activitate (domeniul imobiliar), cât şi din cauza neîncasării la timp a contravalorii lucrărilor executate, precum şi a neîncasării până la data întocmirii raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă a societăţii debitoare, a creanţelor înregistrate, din care, o parte reprezintă valoarea lucrărilor ce au ca sursă bugetul local al beneficiarilor. În aceste împrejurări, sumele de plată au depăşit disponibilităţile băneşti ale societăţii, situaţie ce a condus la înregistrarea şi neplata datoriilor. Printre alte cauze ce au contribuit la încetarea de plăţi a societăţii debitoare, se numără şi acumularea dobânzilor şi penalităţilor la soldul datoriilor  existente, din cauza neplăţii la scadenţă”, conform raportului lichidatorului judiciar.  

Advertisements

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

ApaVital adună 2 milioane de euro în fiecare an, pe „taxa de ploaie”

Redacția

Mașină blocată într-un canal, după ce capacul a cedat. Proprietarul a cerut ajutorul Primăriei

Marius Parteni

Ședință fulgerătoare de Consiliu Local pentru o nouă rectificare bugetară

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site