NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Un valoros coif medieval descoperit la Paşcani în 2010, dispărut fără urmă

Radu Oltean, unul dintre cei mai apreciaţi autori de ilustraţie documentară cu subiect istoric din ţară, atrage atenţia că un coif medieval descoperit pe şantierul barajului de la Paşcani a dispărut fără urmă.

“În anul 2010 a fost descoperit din întâmplare, pe şantierul unui baraj de pe Siret, în apropierea oraşului Paşcani din Iaşi, un coif medieval de o valoare inestimabilă, comparabil prin unicitate şi raritate cu brăţările dacice de aur.

Coiful este databil prin analogii în veacul al XI-lea şi poate fi atribuit popoarelor din estul Europei în special varegilor Rusiei Kievene (ruşi timpurii, înrudiţi cu vikingii). Un coif asemănător ca ornamentaţie (dar ceva mai modest) a fost decoperit la la Nemya, în vestul Ucrainei. Doar că acest coif din Paşcani este făcut din mai multe părţi nituite între ele şi este foarte bogat ornamentat, pe toată suprafaţa lui. Mai multe părţi ale coifului au fost realizate din cupru, ele lucind în nuanţe roşiatice. După descoperire coiful a fost ”pierdut” şi nimeni nu îl mai caută. Pierderea este foarte mare şi ar trebui deschisă o anchetă pentru recuperarea coifului.

Desenul a fost realizat de mine, pe baza câtorva poze care au ajuns în mâna arheologilor. Distribuiţi vă rog, poate postarea aceasta va crea o reacţie care va duce la deschiderea vreunei anchete”, scrie pe pagina sa de socializare Radu Oltean.

  

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Manifestări cultural religioase la Pașcani, în memoria mitropolitului Visarion Puiu

Teona Gherasim

Înaltpreasfințitul Teofan vine la Pașcani

Oana Cordoneanu

Cum au ajuns comuniștii să aprobe înființarea atelierelor mănăstirești

Redacția
Încarcă...