NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Un alt episod în care Irina Jitaru a făcut mersurile PSD în defavoarea PNL!

NewsPascani prezintă un nou exemplu în care secretarul general al Primăriei Municipiului Pașcani, Irina Jitaru, a interpretat legea pe două spețe identice în maniere diferite. După ce ieri am prezentat speța în care Jiatru a avut atitudini diferite pe procedura de vot la prelungirea unui mandat interimar de director al CLP Ecoserv, astăzi prezentăm situația în care Irina Jitaru a interzis în anul 2020 votarea de către consilierii locali a amendamentelor propuse la proiectul de buget al Primăriei Pașcani pentru anul respectiv.

În acel an aceasta a împiedicat votarea amendamentelor la proiectul de buget propuse de consilierii liberali, aflați în opoziție atunci, iar în aprilie 2021 aceasta s-a răzgândit și a susținut votarea amendamentelor propuse de consilierii PSD, aflați acum în opoziție.

Discuția pe acest subiect a fost inițiată de consilierul PNL, Cătălin Conache, care a întrebat-o pe Irina Jitaru, înainte de supunerea la vot a unui amendament citit de Gabriela Nedelcu, consilier PSD, dacă acest lucru e permis.

Am o întrebare. Având în vedere că anul trecut aceste amendamente nu s-au votat, anul ăsta se votează? Anul trecut nu s-a votat!,” a întrebat Cătălin Conache, consilier local din partea PNL.

Advertisements
  

Irina Jitaru s-a prefăcut că nu cunoaște subiectul.

„De ce nu s-au votat?”, a întrebat surprinsă Irina Jitaru, secretarul general al Municipiului Pașcani.

Vădit enervat de atitudinea Irinei Jitaru, liberalul i-a transmis că votul a fost împiedicat în 2020 chiar de ea.

De ce nu s-au votat? Pentru că ați venit dumneavoastră în Consiliul Local și ați spus că amendamentele nu se votează, de aia!,” a răspuns Conache.

Secretarul UATM a continuat, în aprilie 2021, să se disocieze de decizia din anul 2020, susținând că ea a avut doar o opinie și că nu a împiedicat ea consilierii locali să voteze amendamentele.

„Da eu am avut o opinie, nu cred că am obligat Consiliul Local în vreun fel. Am avut o discuție ulterioară cu conducererea de atunci. Dacă aveam și acum opinia asta atunci o spuneam. Repet, a fost o părere, nu v-a obligat nimeni să țineți cont de ea,”  a susținut Irina Jitaru, secretarul general al Municipiului Pașcani.

În realitate în 20 februarie 2020, Irina Jitaru, secretarul UATM Pașcani a fost cea care a blocat votarea amendamentelor celor de la PNL invocând Legea finanțelor publice locale, fără a explica însă prevederea legală care ar împiedica o astfel de procedură. Intervenția secretarului l-a întrerupt și blocat pe președintele de ședință de la acea dată, Ionuț Prodan, care anunțase că supune la vot amendamentele făcute de liberali.

„Eu știu că amendamentele se depun înainte de ședință de orice persoană, mă refer aici la buget, doar la buget, în scris, așa cum ați făcut și dumneavoastră în scris, înțeleg că a făcut și USR-ul.Inițiatorul proiectului introduce în buget acele amendamente cu care este de acord, iar pentru celelalte justifică de ce nu le-a introdus”, a spus în 2020 Irina Jitaru, secretarul UATM Pașcani.

Contrariat, Claudiu Bodoașcă, la acea vreme consilier local, a reacționat și a atras atenția secretarului UATM Pașcani că legea îi permite să depună amendamente, iar acestea trebuie supuse la vot.

„Eu știu altfel legea. Un consilier local are dreptul să facă amendamente pe marginea oricărui proiect de hotărâre”, a atras atunci atenția liberalul Claudiu Bodoașcă.

Jitaru însă nu s-a clintit din decizia ei și a susținut că amendamentele pot fi doar citite, nu și votate.

 „Puteți să le citiți din nou că nu vă oprește nimeni și să vi se justifice de ce nu e trecut în proiect”, a făcut o concesie secretarul Irina Jitaru.

Deci nu le supuneți la vot?”, a întrebat Bodoașă.

„Nu!”, a răspuns Jitaru.

Întrebată de primarul Marius Pintilie,  liderul opoziției locale în 2020, de ce în ceilalți ani s-au putut vota în plenul Consiliului Local amendamente la proiectul de buget, Jitaru a dat un răspuns care nu mai lasă loc de comentarii: „Păi învățăm și noi”.

Advertisements

Doar că cele învățate în anul 2020 nu s-au mai potrivit cu noua configurație politică a Consiliului Local din anul 2021, iar când social democrații, aflați în opoziție, au dorit să depună amendamente, secretarul general Irina Jitaru a uitat tot ce acumulase prin studiu în anul precedent și le-a permis supunerea la vot a acelor amendamente.

Irina Jitaru nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a explica de ce și-a schimbat opinia juridică în spețele expuse mai sus și dacă acest fapt are legătură cu factorul politic.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Guvernul intenţionează să-i ajute pe consumatorii casnici să-şi plătească facturile la energia electrică şi la gazele naturale

Redacția

Electromagnetica București plătită din bugetul local să ofere soluții de eficientizare și modernizare a iluminatului public din Pașcani

Marius Parteni

EcoServ Pașcani: Problemele apărute la două dintre autobuze au fost rezolvate

Redacția
Încarcă...