RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

UE a aprobat directiva anti-SLAPP, ce protejează jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi o directivă prin care prin care jurnaliştii, organizaţiile media, apărătorii drepturilor omului, activiştii, cercetătorii şi artiştii vor fi protejaţi în UE de acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publice (SLAPP), indică un comunicat al consiliului citat de Agerpres.

Stand cu ziareFoto: Mike Booth / Alamy / Profimedia Images

Persoanele vizate de SLAPP, în general jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului, vor beneficia de o serie de măsuri şi salvgardări procedurale. Directiva prevede garanţii pentru victimele SLAPP, inclusiv posibilitatea de a solicita respingerea unei reclamaţii vădit nefondate, într-un stadiu cât mai devreme posibil. Dacă procedurile sunt considerate abuzive, instanţa poate decide că reclamantul trebuie să acopere toate costurile procedurilor, inclusiv reprezentarea juridică a victimei SLAPP.

  

Pentru a se asigura că victima va fi compensată, instanţa poate dispune, de asemenea, plata unor penalităţi de către reclamant.

Potrivit directivei, un caz SLAPP va fi considerat că are implicaţii transfrontaliere cu excepţia cazului în care ambele părţi au domiciliul în acelaşi stat membru cu instanţa ce judecă cazul şi toate celelalte elemente legate de situaţia respectivă sunt localizate în acel stat membru.

Consiliul European a diluat prevederile propuse de Comisie

Propunerea de directivă făcută iniţial de Comisia Europeană dădea o interpretare largă dimensiunii transfrontaliere a cazurilor SLAPP,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Alina Gorghiu, vizită de lucru în Austria pentru susținerea aderării României la Schengen

Redacția

Ministerul Educației a scos informatica din aria de discipline STEM prin legea educației Deca-Iohannis. Științele, tehnologiile, ingineria și matematica primesc cu 33% mai mulți bani pentru burse, facultățile de informatică nu

Redacția

Nou scandal între suveraniștii din România

Redacția
Încarcă...