RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Transplantul renal, în cădere liberă la Iași! Un bărbat din Pașcani așteaptă de 30 de ani să primească un rinichi. Acum nu mai poate beneficia de această operație

Un barbat din municipiul Pascani asteapta de 30 de ani un transplant renal. O data la doua zile se deplaseaza la Spitalul “C.I. Parhon” din Iasi unde face dializa. Face acest drum de la varsta de 28 de ani si a trait mereu cu speranta ca va veni ziua in care medicii il vor anunta ca s-a gasit un rinichi compatibil care sa-l salveze.

 

  

 Din pacate, acum este prea tarziu pentru a mai fi posibila o interventie chirurgicala de acest tip. Medicii de la Centrul de transplant renal din cadrul unitatii medicale iesene sunt extrem de ingrijorati de scaderea numarului de donatori.

 Din anul 2000, cand s-a efectuat prima interventie de transplat renal la Iasi si pana in 2006 s-au facut interventii numai de la donator viu. Abia dupa 2006 se fac si interventii de transplant de la donator aflat in moarte cerebrala. In prezent, pe lista de asteptare sunt inscrisi aproximativ 500 de pacienti. O femeie din municipiul Iasi, in varsta de 45 ani, este de 11 ani pe lista de asteptare.

 “Situatia este destul de delicata. De la inceputul anului nu a fost efectuata nicio recoltare si nu s-a facut nicio interventie de transplant renal. Lista de asteptare este mare, aproape 500 de persoane, care se poate modifica zilnic. In situatia data se vor mai adauga pacienti, pentru ca nu cred ca in perioada urmatoare vor fi efectuate interventii de transplant. Numai anul trecut, s-au inregistrat 220 de pacienti in programul de dializa. Ma refer la pacienti noi din toate judetele Moldovei. Anul acest, un pacient din Pascani implineste 30 de ani de cand face dializa. Din pacate, acest pacient nu mai este apt pentru transpant. El face parte din programul de dializa cronica, definitiv. O alta pacienta astepata de 11 ani un transplant renal. Toi pacientii spera ca intr-o zi vor beneficia de un transplant renal. Nu depinde numai de medic. O parte dintre pacientii aflati pe lista de asteptare dezvolta complicatii si interventia este imposibila, altii fac infectii, neoplazii”, a spus dr. Ionut Nistor, purtator de cuvant la Spitalul “C.I. Parhon” din Iasi.

sursa www.bzi.ro

Related posts

Propunerea Comisiei Europene pentru adeverința electronică verde, documentul care va facilita libera circulație în interiorul UE. Beneficiari: Persoanele vaccinate, cele care au test negativ sau care s-au vindecat de Covid

Redacția

În ATENȚIA mămicilor! Noutăţi privind vaccinarea copiilor

Redacția

Pacientă de 85 de ani, din Secția Îngrijiri Paliative, vindecată de coronavirus

Marius Parteni
Încarcă...