RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul

Aproape un milion de români își sărbătoresc astăzi ziua de nume cu ocazia prăznuirii Sfântului Gheorghe. Aşa că, urăm și noi la mulți ani sărbătoriţilor! Dintre bărbați, cei mai mulți au numele Gheorghe, George și Gheorghiță. Iar cele mai multe femei care își serbează azi onomastica poartă numele de Georgiana, Georgeta și Gheorghița. Află ce tradiții sunt legate de această sărbătoare.

Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creştină, şi a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian. Conform crestinortodox.ro, Sfântul Mucenic Gheorghe a rămas încă de mic orfan de tată şi a trebuit să se mute, alături de mama lui, în Palestina. Sfântul Mucenic Gheorghe a urmat o carieră în domeniul militar reuşind să ajungă chiar comandant în armata împăratului Diocleţian. Sursa amintită precizează că Sfântul Mucenic Gheorghe a avut o asemenea tărie de caracter încât a mărturisit chiar înaintea lui Diocleţian credinţa în Hristos, într-un moment în care împăratul începuse persecuţiile împotriva creştinilor. 

Sfântul Mucenic Gheorghe a fost supus la numeroase chinuri şi condamnat la moarte, prin decapitare, pe 23 aprilie 303. Tot atunci au mai fost condamnaţi la moarte Glicherie, Valeriu, Donat, Terin şi Alexandra, soţia împăratului Diocleţian. Toţi trecuseră la credinţa creştină după ce, pentru rugăciunile Sfântului Gheorghe, Dumnezeu a înviat un mort. Şi după moarte, Sfântul Mucenic Gheorghe s-a arătat făcător de minuni fiind grabnic ajutător celor ce îl cheamă în rugăciuni.

O tradiție veche în anumite zone ală țării este urzicatul. Se spune că cine este urzicat în această zi va fi harnic, ager și sănătos toată vara.

  

Cunoscut în tradiția populară și sub numele de San-George, Sfântul Gheorghe e considerat a fi un zeu al vegetației și un protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor. În popor se crede că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, San-George deschide drumul naturii spre viață.

continuare pe observator.ro

Related posts

De vorbă cu strada (6 Iunie 2016) : Vrem o țară ca afară, dar am ales un primar judecat pentru fapte de corupție

Cătălin Cocoș

„Caravana filmului românesc” amânată pentru weekendul 9 – 11 septembrie

Redacția

Invitație pentru zece copii de la Școala Specială Pașcani, la circul Toredo

Oana Cordoneanu
Încarcă...