RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Tot mai mulţi români care suferă de obezitate pierd lupta cu noul coronavirus

Semnal de alarmă tras de medici! Tot mai mulţi români care pierd lupta cu noul coronavirus suferă de obezitate. Kilogramele în plus pot duce la complicaţii severe în cazul infecţiei cu COVID, spun mai multe studii. 

Doar astăzi, patru dintre persoanele care au murit în România erau obeze. Cea mai tânără avea doar 30 de ani.

Un tânăr de 30 de ani, IT-ist de profesie, a ajuns la Spitalul Municipal din Oradea pe 12 aprilie. Avea febră şi respira cu dificultate. Două zile mai târziu, testul a arătat că e infectat cu noul coronavirus.

Starea bărbatului s-a degradat brusc şi a fost transferat la terapie intensivă.

  

Maria Silaghi, manager Spitalul Municipal Oradea: În data de 17.04 a fost conectat la aparatul ECMO, aparat care susţine activitatea inimii şi a plămânilor. În data de 03.05 a decedat, din păcate.

Pacientul suferea de obezitate şi, în ciuda eforturilor medicilor, corpul nu s-a putut lupta cu noul coronavirus iar organele i-au cedat. Cazul nu e singular.

Unul din opt români răpuşi de virus a fost supraponderal. De ce sunt vulnerabile persoanele obeze?

Adrian Marinescu, medic infecţionist Institutul Matei Balş: Obezitatea înseamnă prin definiţie oxigenarea mai proastă la nivelul organismului. Infecţia cu SARS COV-2 oricum vine cu un deficit de oxigen în aşa fel încât ajungem să avem mult mai frecvent complicaţii respiratorii. Vorbim de insuficienţă respiratorie care uneori e severă şi se ajunge şi la ventilaţie mecanică. Pacientul care ajunge să fie ventilat mecanic e un pacient critic.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste jumătate din populaţia adultă a României are probleme cu kilogramele în plus. În jur de 30% dintre români suferă de obezitate, boală cu efecte în lanţ: diabet zaharat, hipertensiune arterială, dureri articulare, tulburări respiratorii.

Cătălin Copăescu, fondatorul chirurgiei obezităţii laparoscopice în România: Putem afla dacă suferim de obezitate calculând raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii, ceea ce se cheamă indice de masă corporală şi dacă această valoare se află sub 30 de kilograme pe metrul pătrat atunci suntem cel mult supraponderali, normalitatea fiind între 20 şi 25 de kilograme pe metrul pătrat. Obezitatea morbidă începe de la 40 de kilograme pe metrul pătrat.

Concret, un bărbat care are un metru 80, ar trebui să aibă în jur de 70, 75 de kilograme. Dacă are 85 de kilograme, este supraponderal. Iar la 100 de kilograme deja e obez.

O alimentaţie sănătoasă, hidratarea şi mişcarea sunt importante în lupta cu kilogramele în plus.

OBSERVATOR

Related posts

După liceu, în șomaj. Absolvenții pășcăneni pot beneficia de indemnizație pe o perioadă de șase luni

Ema Roman

Ajutaţi-l pe Dan să trăiască!

Redacția

Patru ore de așteptare la vamă pentru ieșirea din țară

Redacția
Încarcă...