RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Tot mai multe firme se plâng de lipsa de personal calificat

Dintr-un raport de analiză publicat anul acesta de Camera de Comerţ şi Industrie, privind percepţiile mediului de afaceri asupra economiei, reiese faptul că firmele din România se confruntă anul acesta cu probleme noi, faţă de alţi ani. 

Comparativ cu 2015 şi 2016, în opinia reprezentanţilor societăţilor, lipsa de personal calificat este anul acesta cea mai importantă problemă. Fiscalitatea ridicată rămâne deasemenea o problemă, însă aceasta se află pe un trend descendent faţă de anii anteriori. „35% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaţilor, iar 77% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată, valorile fiind similare cu cele înregistrate în 2016”, se precizează în raport. O altă problemă pe care firmele au observat-o este aceea că a scăzut dorinţa băncilor de a acorda credite.

  

De asemenea, se observă scăderi semnificative în ceea ce priveşte vânzările companiilor, mai ales la firmele cu cifră de afaceri de sub un milion de euro. În raport se mai precizează şi faptul că „în acest an, a scăzut semnifcativ procentul companiilor care au avut creştere de peste 10% pe an a cifrei de afaceri. Cea mai afectată categorie este a firmelor cu cifra de afaceri de până într-un milion de euro. Cifrele mai arată că anul acesta, firmele au început să-şi piardă încrederea în instituţiile de stat, instituţiile care beneficiază de cea mai mare încredere rămânând băncile, cu o creştere a încrederii cu 4% faţă de anii trecuţi. Intervievaţii spun că simt creşterea gradului de corupţie în instituţiile statului, faţă de anii precedenţi. Un alt aspect pe care firmele pun accentul este promovarea peste graniţe.

La acest capitol, jumătate dintre companii sunt foarte nemulţumite de modul în care statul promovează afacerile româneşti în străinătate. „Peste 50% dintre companii consideră că actualul Guvern nu este preocupat de niciuna dintre activităţile listate în chestionar. Cea mai mare scădere se observă la activitatea de atragere a investiţiilor străine, cu 13%”, s-a mai precizat în raport.

Pentru aceste date au fost intervievaţi 500 de antreprenori cu un nivel de încredere de 95%, eroarea acceptată fiind de 4,4% la nivel de regiune istorică şi domeniu de activitate. La structura eşantionului, 8% din intervievaţi  sunt din regiunea nord-est a ţării, adică din regiunea Moldovei, cei mai mulţii fiind din domeniul servicii, urmat de agricultura, industrie, constructii, comerţ şi transporturi.  

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

O pensionară a mers la Trezorerie pentru a dona 8 lei. Spitalul beneficiar a reuşit să strângă astfel 1,8 milioane lei pentru achiziţia de materiale sanitare

Redacția

Concurs pentru un post vacant în cadrul Centrului Social Multifuncțional din Târgu Frumos

Oana Cordoneanu

Meteo: Putin prea cald pentru o luna de toamna

Redacția
Încarcă...