NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Testare gratuită pentru femeile din Stolniceni Prăjescu, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin

Femeile din comuna Stolniceni Prăjescu se vor putea testa gratuit, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin. Acțiunea se va face în cadrul unei campanii de screening, desfăşurată de Institutul Regional Oncologic Iaşi.

 Testarea se va face vineri, 2 octombrie și vor putea fi testate gratuit, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani. Nu este necesar bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist, și nici asigurare medicală.

 În cadrul testării, în contextual sanitar actual, al pandemiei de coronavirus, se vor lua măsurile necesare de prevenție.  

Laurențiu Bontaș, medic specialist în cadrul IRO Iaşi, spune că screeningul de cancer de col uterin este singura armă pentru a scădea mortalitatea prin acest tip de cancer.   Statisticile INPS arată că una din 10 femei nu s-au testat în ultimii 3 ani iar 3 din 10 femei nu știu ce diagnostice colaterale există în patologia feminină.

Advertisements
Advertisements
  

Programul naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeş-Papanicolau la populaţia feminină eligibilă în regim de screening se derulează din anul 2012, cu scopul reducerii incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii specifice prin cancer de col uterin. Se estimează că, datorită testărilor realizate prin acest program, 49% din totalul cazurilor posibile au fost prevenite.


Informaţii suplimentare despre derularea acestei campanii la Stolniceni Prăjescu puteți afla la nr. de telefon 0722.633.647.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Primăria Lespezi: Prezentarea strategiei de dezvoltare GAL “Siret Moldova”. Iată obiectivele!

Marius Parteni

Platformă de depozitare a gunoiului de grajd, în comuna Heleșteni

Redacția

Zilele Comunei Moțca! Printre invitați: Oana Radu, Lora și Ion Paladi

Ema Roman
Încarcă...