RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Sute de arbori din Pascani cad prada unui inamic invizibil

In ultimele saptamani, sute de arbori din municipiu s-au uscat, dand un aspect sinistru orasului, dar nimeni nu poate spune cine e de vina si care sunt primele masuri ce trebuie luate.

 

Printre arborii cei mai afectati se afla molidul. In municipiul Pascani au fost plantati sute de astfel de arbori din motive greu de precizat. Unii spun ca molizii dau un aspect placut ochiului si creste destul de inalt intr-un timp relativ scurt, comparativ cu alti arbori. Din pacate nu s-au gandit ca mediul sau natural este muntele. Astfel, la ora actuala, aproape toti arborii sunt uscati. De vina pentru acest lucru sunt mai multi factori, si potrivit specialistilor, autoritatile locale nu sunt constiente si nu intervin inainte ca si alti arbori sa se usuce.
„Molizii din municipiul Pascani sunt din afara arealului natural. Mediul lor natural se afla la o inaltime de 700 – 800 de metri, in zona muntoasa, unde pamantul si clima difera de cea pe care o avem noi. Inca de pe timpul lui Ceausescu s-a luat o decizie, proasta dupa parerea mea, de a se planta si de a se extinde rasinoasele in afara mediului natural. Motivul a fost unul economic, pentru a se asigura materie prima pentru hartie. La vremea respectiva se dorea sa se dezvolte productia de hartie si cea de lemn, iar pentru acest lucru trebuiau sa existe tot mai multi arbori. Astfel ca s-a luat decizia de a scoate diferite specii din domeniul natural pentru a fi plantate in alte medii. Specialistii calculasera ca perioada de viata a molidului in afara mediului natural de circa 40 ani, fata de 80, cat este normal. A fost ales molidul, deoarece crestea cel mai repede, comparativ cu alti arbori. Ar mai putea exista varianta ca molizii se usuca deoarece au atins acea etapa de 40 ani”, ne-a explicat specialistul sef al Ocolului Silvic Pascani, Ionel Pintilie.

  

Carii, principalii vinovati de moartea molidului

Pe langa faptul ca s-ar putea sa se fi atins perioada maxima de viata, un alt daunator da batai mari de cap molizilor. Este vorba de cari, nume dat mai multor specii de insecte mici, daunatoare, care traiesc în lemn si se hranesc cu acesta. „Deoarece creste in afara mediului sau natural, clima slabeste arborele. Pe fondul secetei din ultimii ani si al atacului de daunatori, molidul da semne de slabiciune si se usuca imediat. Partea proasta este ca avem in zona o noua specie de cari, numit IPS DUPLICATUS, o insecta de scoarta, care nu provine din zona noastra, si pentru care nu exista nicio metoda de combatere. Aceasta specie a rapus foarte multi molizi. Daca mergeti spre Targu Neamt, veti putea vedea foarte multi molizi, la joasa altitudine, care sunt uscati”, ne-a mai precizat seful Ocolului Silvic Pascani. Potrivit acestuia, singura metoda de a indeparta daunatorul este taierea copacilor afectati, iar lemnul sa fie ars. „Cei care au astfel de rasinoase care incep sa se usuce trebuie sa-l taie imediat. Doar asa se pot combate insectele. Am discutat si cu cei de la Capela sa taie copacii care sunt uscati, pentru a-i salva pe ceilalti ramasi”, a mai spus Ionel Pintilie.

Nicio initiativa din partea primariei

Aspectul municipiului Pascani incepe sa fie tot mai urat. Biserica Adormirea Maicii Domnului de la baza scarilor mici si mari este practic inconjurata de natura moarta. Probleme majore sunt si la molizii de pe Esplanada, din capatul scarilor mari, din apropierea Hotelului Municipal, de la Stadionul Municipal CSM Pascani, Parcul Pestisorul s.a.m.d. Culmea este ca nimeni nu ia nicio masura. Cei de la Primarie au precizat faptul ca vor lua o decizie in curand. „O sa fie contactati cei de la Compartimentul de Mediu si vedem ce se va face. Probabil vor fi taiati si mai apoi inlocuiti”, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Pascani, consilierul Paul Apostol.

Teoria conspiratiei

Asupra acestor probleme planeaza o serie de suspiciuni ca de vina ar fi niste afaceristi care se ocupa de prelucrarea materialelor lemnoase. Se zvoneste faptul ca detinatorii unor fabrici din localitatea Radauti, care prelucreaza milioane de metri cubi de material lemnos, ar fi adus aceasta specie de insecta. Planul ar fi destul de simplu. Insectele omoara molizii, iar autoritatile sunt astfel nevoite sa ii taie. Dupa aceasta actiune, materialul lemnos rezultat este cumparat de catre prelucratorii mari, la preturi mici. Deocamdata totul se rezuma la zvonuri, deoarece nu exista nicio ancheta a autoritatilor competente in acest sens.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Muniție distrusă în comuna A.I.Cuza

Redacția

Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”

Redacția

Furnizarea energiei electrice întreruptă mâine în suburbia Gîşteşti

Ema Roman
Încarcă...