NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Super-doctorii de la Spitalul Municipal Pașcani au fost “operaţi” de Camera de Conturi!

Verificările inspectorilor a arătat modul haotic în care era organizat în Spitalul Municipal Paşcani serviciul de gardă şi faptul că au fost efectuate plăţi fără temei legal.

Camera de Conturi confirmă ceea ce “Ziarul de Iaşi” a relatat încă din 2017:  numărul de gărzi al celor doi medici medici de la Spitalul Municipal Paşcani, respectiv fostul manager al unităţii medicale, dr. Costică Pânzaru, şi şefa clinicii de obstetrică-ginecologie, dr. Silvia Baican, nu era conform cu realitatea, iar acum sunt buni de plată! Cadrele medicale în cauză figurau că au efectuat, pe lângă programul  normal de muncă, şi până la cinci gărzi consecutive! Mai mult de atât, pe lângă cei doi super-doctori, şi fostul director economic al spitalului, care între timp s-a şi pensionat, trebuie să vină cu bani de acasă. Aceasta şi-a acordat stimulente financiare, nerespectând prevederile legale în vigoare pentru plata drepturilor salariale de această natură.

Mai exact, inspectorii Camerei de Conturi au arătat că dr. Pânzaru şi dr. Baican au stat, fără întrerupere, şi până la un număr de 120 ore în spital. Managerul unităţii medicale, pe atunci dr. Pânzaru, semna programul gărzilor, însă acesta nu era în concordanţă cu pontajul de gărzi. Drept urmare, în timpul verificărilor angajaţilor Camerei de Conturi, desfăşurat la sfârşitul anului 2018 (măsură extinsă până la 36 luni), conducerea unităţii a procedat la reţinerea pe statul de plată, aferent lunii septembrie a.c., a sumei de peste 4.000 de lei medicului Silvia Băican, bani pe care inspectorii i-a considerat drept necuveniţi. Aceeaşi sumă va trebui să o înapoieze şi dr. Pânzaru, potrivit datelor obţinute de noi. De la fostul director economic, care şi-a acordat de la sine putere stimulente financiare de peste 26.000 lei pe vremea când lucra în spital, unitatea medicală a dispus deja măsuri pentru ca banii să fie recuperaţi. “Eu nu mai lucrez la spital, m-am pensionat. Au început deja reţinerile pentru recuperarea banilor, mai mult nu pot să vorbesc despre acest subiect“, ne-a spus Doina Miron, fostul director economic al Spitalului Municipal Paşcani. În raportul Camerei de Conturi se menţionează că “nu au fost respectate prevederile legale în vigoare pentru plata drepturilor salariale de această natură pentru categoriile de personal cărora li s-a diminuat venitul salarial ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 153/2017 şi a H.G. nr 153/2018”.

 “Nu am furat nimic”

Şi dr. Costică Pânzaru a fost contactat de jurnaliştii “Ziarului de Iaşi”, acesta reiterând ideea că în acea perioadă a stat în spital pentru a acoperi necesarul de personal şi că nu vede nimic greşit în asta. “Mi-am făcut datoria faţă de spital şi faţă de comunitate, nu am furat nimic. Nu cunosc acest  raport, nu am primit nicio înştiinţare în acest sens. În schimb, ce vă pot spune este că raportul de fapt este favorabil comparativ cu cele ale altor spitale din judeţ. La Spitalul Municipal Paşcani nu au fost găsite alte nereguli, pe lângă un număr mai mare de gărzi. Dar faptul că am muncit într-un spital şi am oferit asistenţă medicală nu cred că este o greşeală. Îi voi da înapoi statului, deşi eu am făcut acest  efort”, ne-a spus dr. Costică Pânzaru, fostul manager al Spitalului Municipal Paşcani. Chiar dacă dr. Pânzaru a lăsat instituţia într-o situaţie economico-financiară foarte delicată când şi-a dat demisia în toamna acestui an, actualul manager, dr. Daniel Bechir, îşi apără colegul, arătându-se destul de optimist cu privire la şansele de redresare a activităţii unităţii medicale. “A fost o lipsă de medici pe atunci, în cele două luni de zile, care nu putea fi asigurată de linia de gardă de maternitate. Indiferent că eşti spital de urgenţă sau nu, este obligatoriu de asigurat.

Întrucât medicul Costică Pânzaru a fost în concediu medical, urmare a unui accident nefericit în care a fost implicat, a fost înlocuit de doctorul Baican. În ceea ce priveşte situaţia financiară, suntem aproape în termen cu plăţile, pentru ca spitalul să funcţioneze aşa cum trebuie”, a spus dr. Bechir. Întrebat dacă există posibilitatea de a se repeta situaţia din timpul mandatului lui Pânzaru, având în vedere încă mai există un deficit de personal medical, dr. Bechir susţine că “este exclus”. ”Încercăm să nu mai ajungem în această situaţie. Cel puţin în luna noiembrie, decembrie, nu au fost situaţii să se presteze mai mult de două zile de gardă consecutiv. Doar în situaţii excepţionale, să spunem că se îmbolnăveşte un coleg într-o zi de weekend şi alţi colegi sunt plecaţi şi nu o pot asigura, dar în rest este exclus. Graficele au fost făcute în aşa fel încât aceste situaţii să nu se mai repete”, ne-a asigurat  managerul unităţii medicale. 

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Motive să donezi sânge mai des

Redacția

Panică într-un magazin din Complexul Kaufland Pașcani din cauza unui client ce a tușit

Marius Parteni

Cunoscutul medicament Eurespal, retras din piaţă. „Pune viaţa în pericol“

Redacția
Încarcă...