Ganymede, luna lui Jupiter, s-ar putea să se fi deplasat pe axa sa atunci când un asteroid masiv s-a izbit de ea în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani, potrivit unui nou studiu, relatează CNN.
Ganymede, cea mai mare lună din sistemul solar, este chiar mai mare decât Mercur și planeta pitică Pluto. Cercetările anterioare au găsit dovezi care sugerează că sub crusta sa groasă și înghețată se află un ocean sărat de 10 ori mai adânc decât oceanele Pământului.
Cu toate acestea, rămân multe întrebări cu privire la lună, iar oamenii de știință au nevoie de mai multe imagini de înaltă rezoluție ale suprafeței sale pentru a rezolva misterele legate de istoria și evoluția lui Ganymede.
Șanțuri adânci acoperă porțiuni mari din suprafața lui Ganymede și formează un model de cercuri concentrice în jurul unui punct care i-a făcut pe unii astronomi să creadă că luna a suferit un impact major în trecut.
„Lunile lui Jupiter Io, Europa, Ganymede și Callisto au toate caracteristici individuale interesante, dar cea care mi-a atras atenția au fost aceste șanțuri de pe Ganymede”, a declarat Naoyuki Hirata, profesor asistent de planetologie la Universitatea Kobe din Japonia.
» Citește continuarea pe pagina autorului