RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Şi mai mulţi ani de închisoare pentru evazionişti

Pedepsele pentru infracţiunile de evaziune fiscală s-au mărit. Conducerea Gărzii Financiare Iaşi consideră că efectele acestor modificări mai aspre vor da roade în timp.

 

Începând de astăzi, intră în vigoare o serie de modificări la legea privind evaziunea fiscală, prin care se înăspresc pedepsele pentru cei ce încalcă prevederile legii. Reprezentanţii Gărzii Financiare Iaşi nu se aşteaptă ca aceste modificări să ducă imediat la o scădere a infracţiunilor economice la nivelul judeţului Iaşi, însă organele fiscale speră ca efectele să se facă, totuşi, simţite în timp.

  

„În opinia mea, aceste modificări nu schimbă atribuţiile Gărzii Financiare, în schimb, aceste înăspriri ale pedepselor vor reduce pornirile contribuabililor de a ocoli sistemul fiscal în vigoare, vor înfrâna tentaţia de a evaziona bugetul de stat. Unele pedepse se majorează cu până la 15 ani de închisoare“, a declarat Marian Bosianu, şeful Gărzii Financiare Iaşi. Mai multe articole din legea pentru combaterea evaziunii fiscale au suferit modificări, astfel încât contribuabilii vor putea fi sancţionaţi cu închisoarea de până la şase ani, iar în cazul prejudiciilor financiare, noile modificări legislative vin, de asemenea, cu pedepse şi mai aspre.

De la trei ani, pedeapsa maximă a urcat la şase ani de închisoare

Aşadar, potrivit Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005, modificată prin Legea nr. 50/2013, începând cu 22 martie, fapta contribuabilului care nu reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control, riscă până la şase ani de închisoare. Tot cu până la şase ani de închisoare (faţă de 3 ani pedeapsa maximă sau amendă, cum se specifica în prevederea veche) se pedepseşte refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie. Pentru cei care apelează la metode de împiedicare, sub orice formă, a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, în scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în noile acte normative este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la un an la şase ani. O altă modificare este creşterea pedepsei maxime de la trei la şase ani pentru reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

Prejudiciile financiare pedepsite şi mai dur

Referitor la prejudiciile financiare, noile reglementări mai adaugă şi aici câţiva ani de închisoare. Mai exact, dacă se produce un prejudiciu mai mare de 100.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă şi cea maximă a pedepsei prevăzute de lege se majorează cu cinci ani, în condiţiile în care limita a fost de doi ani. Dacă prejudiciile sunt mai mari de 500.000 euro, limita minimă şi limita maximă a acesteia se majorează cu şapte ani. Până acum, limita a fost de trei ani.

sursa flacara iasului

Citește și: {loadposition articlescategoryload

Related posts

Bărbat din Brătești trimis în judecată pentru că l-a omorât pe amantul concubinei, un bărbat de 79 de ani

Redacția

Cum să le mai fie frică inconştienţilor de la volan? Ce fel de condamnări au dat instanţele ieşene în accidente mortale revoltătoare. Niciunul după gratii

Redacția

Un nou dosar pentru vaccinare la chiuvetă, în Prahova. Cât costa imunizarea fictivă și cât își opreau intermediarii

Redacția
Încarcă...