RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Sentinţa care schimbă optica accidentelor rutiere. Un şofer acuzat de şmecherie la volan, condamnat la 19 ani de închisoare

 

Judecătorii ieşeni au luat o decizie în premieră în cursul zilei de miercuri, 14 martie, într-un dosar privind un accident rutier soldat cu doi morţi. Deşi prima instanţă stabilise că şoferul vinovat poate fi tras la răspundere pentru ucidere din culpă şi l-a condamnat la 8 ani şi 3 luni de închisoare, Curtea de Apel Iaşi a condamnat vinovatul, definitiv, la 19 ani şi 8 luni de închisoare.

  

 Şoferul care a primit pedeapsa se numeşte Claudiu Paşnicu şi în februarie 2017 a comis un accident rutier în urma căruia două persoane, soţ şi soţie, au murit pe loc. Paşnicu a intrat cu maşina sa în autoturismul în care se aflau victimele, după ce, în prealabil, intrase în intersecţie „pe roşu” şi cu viteză. Din acest motiv, procurorii au considerat că, prin intenţie indirectă, Paşnicu se face vinovat de omor calificat şi tentativă la omor calificat.  „Aşa cum rezultă din circumstanţele obiective, dar şi din concluziile rapoartelor de expertiză întocmite în cauză, prin conduita inculpatului, în ansamblul său, pericolul potenţial, generat în mod firesc de încălcarea regulilor de circulaţie, a devenit un pericol iminent. Or, acest aspect are efect, în mod firesc, şi asupra formei de vinovăţie cu care a acţionat inculpatul, formă de vinovăţie care nu poate rămâne în zona culpei, fie ea şi în forma cea mai gravă“, se arata în rechi­zitoriu. În acelaşi document, pro­curorul de caz menţiona că intenţia indirectă „este evidentă, în condiţiile în care, analizând comportamentul în trafic al inculpatului se poate observa că acesta s-a bazat pe norocul, pe hazardul, din momentele anterioare“. Procurorul menţionează că, în momentele premergătoare accidentului mortal, Claudiu Paşnicu a trecut de trei ori pe culoarea roşie a sema­forului şi doar norocul a făcut ca el să nu provoace un eveniment rutier.

De asemenea, în ziua accidentului, în mod repetat, Paşnicu mai trecuse cu maşina „pe roşu“, primul moment de acest gen fiind semnalat de un martor, în jurul orei 11.30. Din acest motiv, în opinia acuzării, Paşnicu nu a fost un „participant legitim la traficul rutier“.  Prima instanţă a schimbat încadrarea La finele anului trecut, Tribunalul Iaşi schimba încadrarea juridică stabilită de Parchet şi îl condamna pe Paşnicu la 8 ani şi 3 luni de închisoare cu executare. Ieşeanul era găsit vinovat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. În motivarea primei instanţe, care invoca şi literatura de specialitate din Drept, Paşnicu nu ar fi comis fapta prin intenţie indirectă, ci prin culpă cu prevedere. Strict tehnic, punând cap la cap toate informaţiile din dosar, judecătorul de caz consideră că şoferul a conştientizat posibilitatea iminentă a producerii unui accident, însă nu a acceptat producerea acestuia sperând, fără temei, că accidentul nu se va produce.


articolul integral pe www.adevarul.ro

Related posts

Lucian Bode: Circa 1.000 de posturi de poliţie au toaleta în fundul curţii

Redacția

Mașină în flăcări în intersecția de la Constructorul (FOTO)

Marius Parteni

După ce rețeaua Killnet a atacat cibernetic mai multe instituții din România, comisia pentru controlul SRI transmite că acestea se pot repeta

Redacția
Încarcă...