NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație Local

Secretarul Irina Jitaru înregistrată povestind cum a trucat concursurile pentru ocuparea unor funcții publice în Primăria Municipiului Pașcani! (Audio)

NewsPascani publică astăzi o înregistrare audio, din biroul secretarului general Irina Jitaru, în care este povestită metoda prin care funcționarii ce fac parte din comisiile de concursuri pentru ocuparea funcțiilor publice înclinau balanța către cunoștiințele și pilele lor.

Irina Jitaru, secretarul general al Unității Administrativ Teritoriale a Municipiului Pașcani, ocupă acest post din mandatul fostului primar Dumitru Pantazi. Această funcție cheie este plină de încărcătură și responsabilitate, dată și de titulatura oficială de „secretar general”care ne face pe toți să tresărim, gândindu-ne că avem de-a face cu cineva super corect. În realitate însă, nivelul la care a ajuns poate fi descris prin următoarea expresie:cine curu’ meu învață principiile astea pe de rost”, ce aparține Irinei Jitaru, după cum se aude pe înregistrările ajunse în posesia NewsPascani!

Astăzi publicăm o dovadă ce arată adevărata față a reprezentantului legalității din Primăria Municipiului Pașcani. Irina Jitaru, un funcționar ce ar trebui să fie garantul respectării legii, se ocupă „să le dea la gioale” intenționat unor participanți la concursurile organizate de administrația locală, celor ce nu sunt pe lista agreaților.

Din postura de președinte a mai multor comisii de organizare a concursurilor de la nivelul Primăriei, secretarul general taie și spânzură. Dacă pe un candidat îl încurcă cu întrebări grele, pe altul îl favorizează cu întrebări de genul nu-i așa că pământul e rotund?”.

  

Așa se fac angajările sub lupa unui secretar general de Primărie.

Episodul concursul pentru ocuparea unei funcții publice în cadrul Compartimentului Unitatea de Monitorizare a Serviciilor Publice:

Marți, 13 aprilie, la sediul Primăriei Pașcani are loc proba examenului scris pentru ocuparea funcției de inspector, clasa I, gradul profesional principal în cadrul Compartimentului Unitatea de Monitorizare a Serviciilor Publice.

La concurs s-au înscris patru candidați, din care unul respins, după cum se poate vedea și pe anunțul postat după afișarea rezultatelor la proba scrisă. Nu sunt trecute numele candidaților, dar NewsPacani.com a aflat cine au fost aceștia: Carmen Vărvăroi, Ciprian Covrig, Marian Costescu și Ghiorghiță Florea, dosarul celui din urmă fiind respins.

Pentru proba interviu s-a calificat doar Carmen Vărvăroi, cea care a obținut 60 de puncte la scris. Cum s-a desfășurat proba interviu, explică secretarul general Irina Jitaru, pe înregistrătile aflate în posesia jurnaliștilor NewsPascani:

Carmen Vărvăroi?! Văleu … ce-am mai pățit și la interviu! (neinteligibil). În schimb avem o plângere prealabilă de la domnul Florea Ghiorghiță, ală care i s-o respins dosarul. A făcut plângere prealabilă, da. Am fost sigură, ăla se plictisește. Asta este.

Am înțeles că n-are un picior și o mână! El voia muncă de la domiciliu. Să mori tu! În fine. A venit Carmen. Eu am vorbit cu ea. Venise Ciprian (n.r. Ciprian Prisecaru – membru al comisiei de examinare) cu principiile … Am zis: uei voi vreți să ia cineva sau … ca să știu?!

Cine curu` meu învață principiile astea pe de rost?! Hai să fim serioși. Astea (neinteligibil) principiile autonomiei locale, a descentralizării, a pfu … Hai mă să vedem partea de cunoștințe cumva evaluată. Da nu ceva de genu`!  (neinteligibil) Din partea cu gunoiul? Ba da … a avut. Ăăăă referitor la serviciile publice de salubritate, a avut”, povestește Irina Jitaru în biroul său.

Marian Costescu, candidatul lucrat!

Pe înregistrări se aude numele lui Marian Costescu, un pășcănean care a mai lucrat în Primărie. El nu ar fi avut de suferit la concursul actual, ci la unul desfășurat în perioada 23 – 26 martie 2021, în vederea ocupării a două funcţii publice de execuţie vacante din cadrul Serviciului Administrație Publică-Compartiment Consiliere, Informare şi Relaţii cu Societatea Civilă.

La proba scrisă Marian Costescu a obținut 55 de puncte și s-a calificat alături de o altă concurentă, care a obținut 51 de puncte, la proba finală a concursului: interviul. La această ultimă probă a obținut 50 de puncte, față de contracandidata sa care a obținut 77,33 puncte și a fost declarat respins.

Marian Costescu a explicat pentru NewsPascani.com că nu are încredere în corectitudinea acestor concursuri, dar a admis că fără probe, certitudinea sa este de doar 99%.

Sincer să fiu dacă mă întrebați astăzi, și acum nu pentru că știu rezultatul, chiar dacă iau peste 50 de puncte la proba scrisă nu o să iau niciodată proba interviului. După ultimul concurs la care am participat la proba interviului, sunt convins că nu se va întâmpla să iau interviul. Momentan mă gândesc că nu are niciun rost. Aș spune că mi se confirmă 99% din ceea ce bănuiam și mi s-ar confirma 100% rezultatul. Eu 99% bănuiesc ce mi s-a întâmplat la concursul din 23 martie, dacă aș avea o dovadă aș putea afirma. Până atunci este o presupunere, dar v-am spus 99% sunt convins că ceea ce presupun este corect și adevărat”, a declarat Costescu.

Dovada trucării acestui concurs este prezentată chiar de către Irina Jitaru, președintele comisiei de examinare și secretarul general al Municipiului Pașcani. Aceasta a povestit unor colegi că „i-a dat la gioale” intenționat lui Costescu, în timp ce la un alt examen, Irina Jitaru explică cum „a decis ca o  candidată să ia”.

Jitaru explică și cum truchează examenul pentru favoriții săi punând întrebări de genul:„nu-i așa că pământul e rotund?!”

Frate, am verificat cunoștiințele, nu mai punem de astea! Hai să vedem criteriile de evaluare pe care le avem noi. Adică n-a venit Costescu, Costescu a trebuit să-i dau la gioale, dar lu`asta am decis că vrem să ia!.

Pune Costel (n.r. Costel Arseni – membru al comisiei de examinare) o întrebare. Nu am înțeles-o nici eu! (neinteligibil) Nu am înțeles întrebarea nici eu. Deci nu am înțeles ce-o vrut să întrebe.  

De fapt el o vrut să întrebe care este motivația pentru care o venit la acest concurs. Deci gândiți-vă cum o pus întrebarea, de nici eu nu am înțeles. Mihaela (n.r. Mihaela Bunduc – secretara comisiei de examinare) stătea cu pixu-n mână că nu știa ce trebuie să scrie.

Asta (n.r. Carmen Vărvăroi) … stătea, s-a blocat că nu … Zic Costel, cu limba română, ce vrei tu să afli? (neinteligibil) Ce vrei? Da`doamnă eu nu am mai făcut parte niciodată. Bun n-ai mai făcut, dar pune o întrebare să o și înțeleagă omul.

De ce s-a înscris la concursul ăsta? Asta e cu totul altceva, măi băiete. Pune întrebarea, noi ne înțelesesem să punem câte o întrebare fiecare, nu stăm o sută de ani … Ăăăă legat de munca în echipă … Dar o început să-ți placă, ia oprește-te, că așa am vorbit!

Nu că, legat de munca în echipă, deci să vezi cum formulează Costel întrebări, cum o să lucreze ea, ei sunt doi, și cum o să lucreze ea când el (neinteligibil) no ei sunt doi, el și cu ea, când el pleacă în concediu, în echipă?

Băăă, am murit. Am zis, uei Costel, da cum să lucreze cu tine dacă tu pleci în concediu? Ești cu capu`?

Bun. După aia i-am pus și eu. Eu am căutat ceva din Codul Administrativ, dar ceva de bun simț, nu … am întrebat-o răspunderea funcționarilor publici că-i civilă, penală.

Le-o bâjbâit așa, da` în fine cu din astea nu-i așa că pământul îi rotund? Na, hm”, se aude pe înregistrare cum povestește Irina Jitaru.

În înregistrarea făcută în biroul secretarului general Irina Jitaru, publicată astăzi de NewsPascani.com, se aude cum aceasta s-a arătat nemulțumită de o întrebare grea adresată favoritei sale de către un alt membru al comisei de examinare, susținând că nici măcare ea nu știa să răspundă.

Da`Ciprian. Și Ciprian, că ăștia știu Codul Administrativ la greu, s-o gândit și el să pună din Codul Administrativ și ăsta i-a pus o întrebare … eu nu știam să răspund la ea. Să mor io! De fapt o vrut să întrebe ceva legat de ce face dacă primește o dispoziție de primar pe care o consideră nelegală?

Dar întrebarea, na (neinteligibil) o dispoziție de primar scrisă, dar ea să nu fie scrisă, să fie verbală. Deci eu stăteam, noroc de mască, să-mi bag picioarele dacă ne înregistrează cineva moare de râs.(neinteligibil)

După aceea săraca a muțit, că știa, că nu știa când îți pune întrebări de astea să mor dacă nu … dar ți se încurcă mintea în cap. Zici băi e scrisă sau verbală? (neinteligibil)”, mai spune Jitaru în înregistrare.

Jitaru povestește cu nonșalanță că o cunoștea și se conversa la telefon înainte de concurs cu cea care a câștigat în final. Conform înregistrării secretarul general o consilia și cu privire la eventuale stări de incompatibilitate din cauza locului de muncă al soțului.

Mă ia-i … Așa de muncitoare, e muncitoare, numai că-i ciudățică, s-ar putea ca într-o zi Deci pe mine m-a terorizat cu un weekend înainte că ea are două rezerve în ceea ce privește venirea la concurs. Deci m-a sunat de m-a terminat psihic. Până la urmă i-am zis, băi femeie, vrei să vii, vii! … Nu, nu!.

Că lucrează bărbat-su la Girexim. Acuma mi-a zis că soțul meu și-a dat demisia de la Girexim! De ce și-a dat fată, că el nici n-avea Pașcaniul în …?  Făcea verificări de astea care stă. N-avea nici o treabă, nu era niciun conflict de interese. El se ducea la Strunga … (neinteligibil)”, se mai aude Jitaru.

Reacția secretarului general Jitaru!

Ieri am stat de vorbă cu Irina Jitaru, secretarul general al Municipiului Pașcani pentru a obține explicații clare față de spusele sale consemnate în înregistrarea audio deținută de NewsPascani.com.

Ca prin minune legea a revenit la putere în cabinetul secretarului general, după ce în urmă cu două zile fusese călcată în picioare în aceeași încăpere. Datul la gioale a devenit astfel o expresie necunoscută de Jitaru, iar convorbirile telefonice terorizante cu unul dintre candidați au dispărut ca prin minune din memoria sa.

Pe ce se bazează această suspiciune? Suspiciuni și comentarii și dezamăgiri că nu s-au luat concursuri au fost, vor fi și sunt. Probe?”, a întrebat Jitaru.

Întrebată dacă până la concurs a interacționat în particular cu vre-unul dintre candidați Jitaru a negat acest lucru. Întrebată insistent dacă a vorbit la telefon cu un candidat în perioada premergătoare concursului, secretarul general a spus foarte sigur pe el că nu.

Până la concurs nu. La concurs m-am întâlnit cu ei. Înainte nu. Între perioada în care s-au înscris și cea în care s-a organizat concursul nu. Doar dacă m-am întâlnit pe stradă sau o chestie de genul ăsta. Dar nu cred că … La care concurs? Ce pot să spun despre ultimul concurs: am avut 4 candidați, 3 au rămas în cursă, unul a fost respins la proba de dosare. Din comisie facem parte trei oameni, în afară de secretarul de comisie, care n-are treabă, nu pune note. Deci nu știu cum un om ar putea să favorizeze, chiar dacă ar vrea, în condițiile în care toți cei trei membri pun note și nu poți să ai diferențe de notare, adică eu să pun 80 de puncte și altul să pună 60. Nu este permis așa ceva, deci nu ai cum să favorizezi. Concursul a fost cred că marți, 13 aprilie, mă refer la scris, subiectele le-am făcut toți trei, încă am mai făcut modificări la ele și marți dimineața. Deci să vreau și nu puteam da la nimeni, pentru că nu m-am văzut cu nimeni luni, marți. Nu am avut discuții telefonice cu candidații”, a susținut ieri Irina Jitaru, secretarul general al Municipiului Pașcani.

Întrebată dacă ar intra în posesia unei discuții în care ea spune că i-a dat la gioale unuia dintre candidați la un concurs, Jitaru s-a interesat ce înseamnă dat la gioale.

Ce înseamnă i-am dat la gioale. I-am pus o întrebare? I-am pus o întrebare din bibliografie? Cu asta am încheiat discuția. În momentul în care i-aș fi pus o întrebare din afara bibliografiei sau, nu știu, să țip la el sau chestiuni de genul ăsta. Asta-i discuție irelevantă. Atâta timp cât se respectă legea, restul comentariilor pe lângă, pe care eu văd că le speculați, eu nu vreau să răspund”, a mai declarat ieri Irina Jitaru.

Concluzia la modul cum se respectă legea în Primăria Municipiului Pașcani este amară și este consemnată chiar de o mărturisire a secretarului general Irina Jitaru care le transmitea colegilor, ce se aflau în biroul său, speriată de grozăviile pe care le face zi de zi, probabil, că-i este frică să mai vină la serviciu!

Începe să-mi fie, în fiecare zi mie, din ce în ce mai tare frică să vin la serviciu să mor dacă nu. Nu știu, nu știu de-astea eu!”, concluzionează Irina Jitaru.

Advertisements

Related posts

Profesorul de matematică Gherman, a plecat la Domnul

Oana Cordoneanu

Platfome pentru verificarea tonajelor amplasate pe drumuri județene din zona Pașcani

Redacția

1,6 milioane de moldoveni utilizează Facebook

Redacția
Încarcă...