RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Şcolile Speciale din România, în pericol de a fi desfiinţate! Sindicaliştii pregătesc un pichet de protest la Ministerul Educaţiei!

Şcolile Speciale din România riscă să fie desfiinţate. Situaţia a fost dezbătută săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri de lucru între sindicaliştii Federaţiei de Învăţământ Spiru Haret Iaşi şi secretarul de stat Ionel Florian Lixandru.

 

“Săptămâna trecută, în zilele de 17, 18 şi 19 mai, la Timişoara a avut loc o întâlnire a noastră, a celor din Federaţia Spiru Haret, cu domnul ministru secretar de stat Lixandru. Am abordat trei teme speciale. Una s-a axat pe învăţământul special care în momentul de faţă este în pericol de a fi desfiinţat în România, este o mare problemă, se doreşte din nou reintegrarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale în învăţământul de masă, ceea ce, din punctul nostru de vedere ar fi o catastrofă.  Închipuiţi-vă ce ar însemna să fie copii nevăzători, copii surdomuţi, cu deficienţe locomotorii, cu ASHD, integraţi în învăţământul de masă. Ar aduce multe necazuri copiilor din învăţământul de masă, apoi faptul că nu este pregătită resursa umană din învăţământul de masă, să-i primească pe aceşti copii şi se mai pune şi problema bazei materiale specifice pentru educarea lor”, a declarat Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ Spiru Haret Iaşi.

  

A doua problemă discutată în cadrul întâlnirii a fost axată pe salarizarea personalului nedidactic din sistemul educaţional. Este singura categorie care nu a beneficiat de majorări salariale de la 1 martie, pe baza legii 153. 

“Nu am reuşit să rezolvăm problema nedidacticului din unităţile şcolare pentru care noi nu am încetat să facem demersuri, prin urmare, având în vedere că nici la această întâlnire nu am găsit niciun fel de înţelegere pentru personalul nedidactic, s-a stabilit ca pentru data de 7 iunie vom picheta Ministerul Educaţiei Naţionale. Va fi o acţiune a Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret  la Ministerul Educaţiei Naţionale. Vom fi acolo pentru că şi personalul nedidactic reprezintă o categorie din educaţie şi nu merită această discriminare. Sperăm să obţinem şi pentru colegii noştri din nedidactic o majorare salarială apropiată sau chiar similiară cu cea a personalului didactic şi didactic auxiliar”, a precizat preşedintele Sindicatului Învăţământ Spiru Haret Iaşi.

Sindicaliştii au abordat şi problema voucherelor de vacanţă. Ei au cerut urgentarea demersurilor necesare pentru primirea acestora.

“Cei din minister au spus că nu au trimis banii în teritoriu pentru că Inspectoratele nu au solicitat aceste sume. Eu am proba clară de la ISJ Iaşi că au fost solicitaţi aceşti bani. În această lună, toţi colegii din sistemul educaţional, indiferent de postul pe care îl ocupă vor primi voucherul de vacanţă în valoare de 1450 lei”, a mai spus Mirel Pristavu.

Preşedintele Sindicatului Învăţământ Spiru Haret Iaşi spune că secretarul de stat a avut o atitudine corectă faţă de sindicalişti, dar că protestul de pe 7 iunie rămâne în picioare.

Related posts

Locul II și mențiune pentru elevii Colegiului Sadoveanu, participanți la două concursuri județene

Marius Parteni

Monştrii din ghiozdan. Este nevoie de criminalii din poveşti pentru educaţia celor mici?

Redacția

Sorin Cîmpeanu: Susţin în continuare principiul că şcolile trebuie închise ultimele

Redacția
Încarcă...