NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Școlile profesionale sunt din ce în ce mai căutate de elevii care vor o meserie la finalul anilor de studiu. Vezi ce noutăți sunt în oferta Liceului Tehnologic „Mihai Busuioc”

Elevii care absolvă gimnaziul anul acesta vor intra la liceu pe baza notelor obținute la Evaluarea Națională și a mediei generale din clasele V-VIII, prin repartizare computerizată.  

Teoretic acest pas ar putea fi îndeplinit dacă vor obține note mari astfel încât să se claseze pe primele poziții și să fie acceptați într-un liceu, pe o specializare aleasă de aceștia. Pe de altă parte, mare parte din restul elevilor aleg profilul tehnic şi optează pentru meserii ca mecanic auto, mecatronică, vopsitor auto, electronică sau transporturi.

Elevii pășcăneni se îndreaptă în general către liceu, însă sunt și cazuri care se orientează către școli tehnice sau profesionale.

  

“Ca în fiecare școală, și noi am prospectat opțiunile elevilor. Pe de o parte și că ne-a fost impus, dar și că ne doream să știm încotro se îndreaptă opțiunile lor. În urma demersurilor făcute, am observat că unii elevi  care doresc să îmbrățișeze o carieră care presupune neapărat continuarea cu studii superioare, doresc să meargă spre liceele teoretice, dar marea majoritate  doresc să îmbrățișeze învățământul profesional și tehnic, deoarece consideră că au o serie de avantaje. Primul avantaj  ar fi faptul că sunt pregătiți într-o anumită specializare, într-o anumită meserie care le dă dreptul să profeseze după ce termină studiile, plus că atestatele pe care le primesc la final sunt recunoscute la nivel european, iar un alt avantaj ar fi faptul că elevii vor putea primi burse “, ne-a declarat Maria Petrovici, director la Liceul Tehnologic “Mihai Busuioc” Pașcani.

Pe de altă parte, directorul instituției a făcut cunoscute ofertele de învățare la care pot opta elevii.

Și dacă tot a venit vorba de opțiuni, aș vrea să anunț ceea ce oferă școala noastră pentru anul școlar 2015/ 2016. Două clase de liceu, respectiv tehnician tehnică de calcul și electro mecanic auto și apoi trei clase profesional: o clasă de confecționer produse textile și apoi noutățile, fiind vorba despre o clasă de școală profesională în domeniul estetica corpului uman și o clasă de mecanic auto“, a adăugat directorul instituției de învățământ pășcănene.

Teoretic, înainte de vacanța de iarnă, elevii din clasa a VIII-a completează niște formulare care ajung la unitățile școlare,  prin care aceștia trebuie să bifeze către ce meserie s-ar îndrepta în perspectivă.

Conform Ziarului de Iași, în cadrul unui studiu realizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire la opţiunile şcolare ale elevilor de clasa a VIII-a, a rezultat faptul că dorinţele cele mai multe se duc în zona serviciilor, şi tot mai puţini elevi vor să înveţe la profilurile agricole şi de construcţii. Cercetarea inspectorilor a vizat un număr de 6.486 de de elevi de clasa a VIII-a, din care doar 157 şi-au exprimat opţiunea pentru o şcoală din alt judeţ, restul optând pentru şcolile de la noi. Dintre cei întrebaţi, 44% optează pentru învăţământul tehnic şi profesional.

Menționăm faptul că dintre anunţurile cu locuri de muncă din ediţiile ziarelor locale, precum și Agenției Naționale Pentru Ocuparea Locurilor de Muncă,  7 din 10 menţionează că angajatorii caută bucătari, ajutor de bucătari, barmani, ospătari, manichiuriste, pedichiuriste sau coafeze.

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Sute de elevi de la Colegiul “Unirea” și-au ales președintele

Irina Gherasim

Elevi din Pașcani și Târgu Frumos, pe podium la Concursul de dans modern și tradițional „Împreună pentru viitor”

Oana Cordoneanu

Vrei să te înrolezi în rândurile jandarmilor ieșeni? Iată ce condiții trebuie să îndeplinești

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site