NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Salariul mediu net din judeţ a ajuns la 1.700 de lei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ieşenii continuă să câştige cu aproape opt procente mai puţin decât media pe ţară. În luna iulie a acestui an, salariile ieşenilor au crescut cu aproape 2% faţă de luna de dinainte. În comparaţie cu luna iulie 2014, efectivul de salariaţi din judeţ a crescut cu mai bine de 1.700 de persoane.

 

Astfel, la data de 31 iulie 2015, efectivul de salariaţi din judeţul Iaşi a fost de 150.158 persoane, cu 1,2% mai mult ca în luna corespunzătoare din 2014. În luna iunie a acestui an, câştigul salarial mediu brut în judeţul Iaşi a fost de 2.348 lei. La capătul unei luni de muncă, un ieşean obţine însă în „mână” o retribuţie medie de 1.700 lei. Aşa rezultă din informaţiile centralizate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS). Comparativ cu luna iunie 2015 s-a înregistrat o creştere de 1,6% la câştigul brut şi de 1,4% la cel net. Potrivit datelor DJS, valoarea retribuţiei brute din iulie 2015 este cu 9,4 puncte procentuale mai mare decât cea din luna corespunzătoare a anului trecut, iar în cazul venitului salarial net creşterea este de 9,9%.

 

Pe de altă parte, puterea de cumpărare a salariului a crescut cu 11,6 procente faţă de situaţia din urmă cu un an, subliniază oficialii DJS. „Indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2015 faţă de luna iulie 2014, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, în judeţul Iaşi a fost de 111,6%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a salariului a crescut cu 11,6%”, a explicat conducerea Direcţiei. La nivel naţional, câştigul salarial mediu brut a crescut în iunie 2015 cu 1,9% faţă de luna anterioară, ajungând la 2.563 lei, iar cel net a ajuns la valoarea de 1.849 lei. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.907 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.088 lei).

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Berze surprinse de zăpadă, într-o comună din județul Iași

Redacția

Pensii de mizerie pentru veteranii de război, pensii de nababi pentru tinerii rezervişti

Redacția

Larisa, fetiţa jandarmeriţei ucise pe trecere, la Suceava, e tot în comă. Apel pentru salvarea ei!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site