RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Salariul mediu net a ajuns în Iaşi la 2.155 lei. Unde s-au înregistrat cele mai mari creşteri

Câştigul salarial mediu brut calculat la nivelul judeţului Iaşi se apropie de 3.000 lei. În luna februarie 2017, salariul mediu brut în Iaşi a fost de 2.997 lei, cu 17,7% faţă de luna februarie 2016, iar cel mediu net de 2.155 lei, în creştere cu 16,9%. Comparativ cu luna ianuarie 2017 s-a înregistrat o creştere de 2,1% la câştigul brut şi 1,9% la cel net, informează Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS).

 

Efectivul de salariaţi din judeţ la data de 28 februarie 2017, a fost de 158.965 persoane, în creştere cu 5.293 persoane faţă de luna corespunzătoare din anul 2016 şi cu 591 persoane comparativ cu sfârşitul lunii ianuarie 2017. Faţă de media pe ţară, câştigul salarial mediu net din judeţul Iaşi, realizat în luna februarie 2017, a fost mai mic cu 3,6%. „Indicele câştigului salarial real pentru luna februarie 2017 faţă de luna februarie 2016, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, în judeţul Iaşi a fost de 116,7%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a salariului a crescut cu 16,7%”, se specifică în raportul DJS. La nivel naţional, valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.631 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.351 lei).

  

În luna februarie 2017, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în majoritatea activităţilor economice nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic faţă de luna ianuarie 2017, ca urmare a acordării în lunile precedente a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe sau sărbători, al 13-lea salariu), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

„De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna februarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cu 41,1%, respectiv cu 32,4% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale)”, au precizat în document oficialii INS. În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în administraţie publică (7,5%) şi în învăţământ (2,5%). Câştigul salarial mediu net a scăzut uşor în sănătate şi asistenţă socială (-1,2%) comparativ cu luna precedentă, conform INS.  

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Câmpulung Moldovenesc va primi 135 milioane euro pentru şoseaua de centură, susţine preşedintele CJ

Redacția

Patroana de la Te-Rox Prod se învârte pe lângă activele Siretul Paşcani

Redacția

FABRICAT ÎN ROMÂNIA. Cea mai mare fabrică din Europa de huse și centuri de siguranță pentru scaune auto destinate copiilor, la Pașcani

Redacția
Încarcă...