RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

România lichidează afaceri cu gaze din Rusia


Prin Ordin al ministrului Afacerilor Externe, sunt anunţate ieşirea din vigoare a două Convenţii semnate de România pentru tranzitul şi aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia. Practic, conform specialiştilor din domeniu, la nivelul ROMGAZ România, cantitatea de gaze primite direct de România din Rusia va fi mult mai mică, situaţia aceasta ducând la creşterea cifrei de afaceri a unor firme ruso-germane şi ruso-olandeze care operează în România încă din 1990.

  

 

Prin Ordinul nr. 1421 din august 2015, MAE, în baza Legii nr. 590/2003 privind tratatele, anunţă că la data de 31 decembrie 2015 iese din vigoare “Convenţia dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind extinderea capacităţilor conductelor de tranzit gaze naturale pe teritoriul României pentru creşterea livrărilor de gaze naturale din Federaţia Rusă în terţe ţări şi în România”, semnată la Moscova la 25 octombrie 1996 şi aprobată prin HG 1369/1996. Această Hotărâre de guvern a fost semnată de premierul de atunci, Nicolae Văcăroiu, şi contrasemnată de ministrul Industriilor, Alexandru Stănescu, de ministrul de stat, ministrul finanţelor, Florin Georgescu, de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi de ministrul Comerţului, Dan Ioan Popescu, iar Convenţia propriu-zisă a fost semnată de Alexandru Stănescu şi, din partea Guvernului Federaţiei Ruse, de Oleg Davâdov, vicepremier.

Trebuie să amintim aici că prevederile Convenţiei detaliau de la condiţiile de livrare şi tranzit ale gazului natural rusesc până la cantităţi, drepturi de proprietate ale instalaţiilor şi prelungirea contractelor.

Peste un an, pe 31 decembrie 2016, iese din vigoare şi “Convenţia dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul URSS privind tranzitul prin teritoriul României a gazelor din URSS către Turcia, Grecia şi alte ţări”, semnată la Moscova la 29 decembrie 1986.

Articolul complet pe Cotidianul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

SUA şi aliaţii au efectuat un test al sistemului antirachetă din Europa (VIDEO)

Redacția

Când se va SFÂRŞI lumea. Anunţul astronomilor despre ”Marea Ruptură a Universului”

Redacția

ANUNȚ PIERDERE CERTIFICAT ÎNREGISTRARE ȘI CERTIFICAT CONSTATATOR AUTORIZARE SEDIU

Redacția
Încarcă...